Зла остава – готова штета

 

Преиспитивањем себе па онда своје породице, затим фамилије, пријатеља па онда тек целе околине можемо доћи и долазимо до понекад више него застрашујућих закључака. Ипак већина ће реаговати са речима „Ма ко га …“ .Бојим се да тај став доноси свој нашој деци једну тежу и опорију будућност.

Било би луцидно очекивати да ћемо сви прихватити један од изазова који није нимало лако бреме. Не треба превише ни осуђивати људе који нису успели да се изборе са болесним друштвеним нормама. Али онај који има петљу нека проба да се ухвати у коштац са изазовом скраћено названим „одради га брате како ваља“!

Од мене родитељи нису „захтевали“ завршено факултетско образовање, али су га по природи ствари очекивали. Тужно, али моја диплома је остала са закључком „гимназијалка“ још додатак она је тамо из неке варошице од које је и Бог дигао руке. Отац-нико битан, мајка-ни она, брат-ма ајјјдееее итд, стање новчаника-плитко. Прелазим на други део – моја деца:ако сам ја била небитна моја деца су тек на нивоу зрнцета прашине у пустињи. Њима радници у школским установама сигурно неће уделити осмех више, јер је дете ирелевантног родитеља, а и ако се побуним то је равно са чињеницом да се нико битан није бунио због неправде над њима..Све у свему ја сам ирелевантна особа за систем и Београдски или светски естаблишмент.

Уххх да ли да се вешам или да бирам атрибуте свог самоуништења? Хехе. Ни једно ни друго, изабрала сам најгору варијанту да покушам да задржим стопала на земљи. Признајем ни тај део није лак. Све ово ме ипак неће пољуљати у мом ставу: дете моје драго ако будеш столар столица мора да буде чврста и стабилна и мора да остане таква наредних „икс“ година, а не да се расклима након два-три седења на њој, ако си ауто-механичар онда одради посао како треба, не дај Боже неко да погине због твог немарног рада или не знања. Ако не знаш научи или питај некога ко то зна или уступи место ономе ко је бољи. Будеш ли завршио факултет “угасио си га“ ако само прођеш кроз факултет. Мораћеш да владаш материјом и широм од захтеваног градива. Оно што је најбитније мораћеш увек да кажеш „добар дан“ или још прече „помаже Бог“ и кад год ситуација налаже да питаш „Комшија треба ли ти помоћ?“. Као и ако некада будеш доведен у ситуацију да мораш да удариш немој да промашиш или да не обориш…

Оно што јесте изазов за нас међународне „пропалитете“ јесте да останемо људи који ће свој део посла одрадити најбоље што умеју. Када би се то од већине прихватило вероватно би била објављена узбуна о ширењу вируса опаснијег од „птичијег“ или „свињског“ грипа. Замислите страхоте да добијемо епитет човека коме су морално – етичке норме „просто“ природна ствар.

Шалу на страну чињеница је да из разговора са децом која уписују средње школе нисам чула никога да је рекао да ће покушати да одради посао што је боље могуће (ма колико слабо плаћен био) или да научи што више (ма колико то тешко било)-та категорија не постоји у разговорима. Морате признати да смо им ми помогли да констатују да од поштеног нико није имао зараду, али смо заборавили да им кажемо да нас „ у мраку не чека нико са пајсером да нам ломи ноге“. Помогли смо им да закључе да само поједини начини пословања доносе брзу и добру зараду. Сада ћу можда успети и да вас насмејем „ Е Колумбо што не рече брате да ти треба навигациони, сада нас не би болела глава због погрешне холивудске идеологије…“.

Чињеница је да смо највеће и најмудрије главе отерали из околине, јер нисмо умели да их прихватимо, разумемо и подржимо у њиховом стваралаштву, једино што нам реално преостаје је да покушамо да спречимо котрљање низбрдо штићењем оног што имамо и стварањем са оним што нам је на располагању. Тежак али једини сигуран начин да спречимо „готову штету“.

Облак KME утицаће на Земљу, Венеру и Марс

19. јун 2012

Јулиански (стари) календар:

6. јун 2012

За данашњи дан постојала су очекивања да ће доћи до ометања сателитског преноса информација. Наредни период од 2 до 3 дана биће (према прогнозама научника) миран.

За подробније праћење информација упућујемо додатно на Руску Академију Наука – Пушков Институт и користимо прилику да се захвалимо господину Др.Гайдаш Сергей Петровичу који нам је дао дозволу за потпуну презентацију података.

http://forecast.izmiran.rssi.ru/indexE.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.-18. јун 2012

Јулиански (стари) календар:

04.-05. јун 2012

 

Као што се очекивало Земљу су сустигла два облака настала из дупле КМЕ које су се одиграле током 13-ог и 14-ог овог месеца на Сунцу. Јучерашњи дан је обележила магнетна олуја јачине Г2 док је данашњи дан протекао као миран са могућношћу настанка јаче магнетне олује. Ометања у емитовањима су могућа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14. јун 2012

Јулиански (стари) календар:

01. јун 2012

 

 

 

 

 

 

 

Сунчева пега број 1504 представља све већу претњу за Земљу. 13. јуна у 13:19 часова дошло је до избијања соларне бакље типа М 1.2 која је трајала скоро 2 сата. Облак који је настао Коронарном Ерупцијом Масе(КМЕ)  на месту Сунчеве пеге број 1504 нараста у облак величине четири планете и креће се у правцу наше планете.

Ударац у наведене три планете се очекује: Венера 15. јун, Земља 16. јун, и Марс 19. јун.

Овај догађај био је одговоран за шум на одређеним френкфенцијама.

Аналитичари верују да ће Геомагнетно поље Земље остати стабилно до 15-ог јуна.

http://spaceweather.com/images2012/14jun12/20120613_174300_anim.tim-den.gif

 

Геомагнетна олуја

10. јун 2012.

Јулиански (стари) календар:

28. мај 2012.

Соларна активност: Ерупција М класе

Х класа – веома јака
М класа – средње јачине
С класа – слабе јачине

Брзо развијајућа активна област у близини Сунчеве пеге АР1499 пуца са импулсивним М-Класе соларним бакљама, укључујући и две које су се догодиле 9. јуна (11:32 УТЦ и 16:50 УТЦ). Овакав развој догађаја могао би сугерисати надолазеће соларне активности.

Умерена соларна бакља која је износила М1.3 достигла врхунац од 06:45 УТЦ догодила се у недељу, 10. јун 2012. Ово је трећа соларна бакља у последњих 24 сати.

Нове сунчеве пеге су забележене јуче 1504 и 1505 , а налазе се једна поред друге у југоисточној квадрату. Свака је јуче производила соларне бакље М-Класе.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Геомагнетна активност: Тиха

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06. јун 2012.

Јулиански (стари) календар:

24. мај 2012.

Соларна активност: Ерупција М класе

Х класа – веома јака
М класа – средње јачине
С класа – слабе јачине

Умерена соларна бакља јачине М2.1 догодила се у 20:06  у среду, 6. јуна 2012. Бакља је центрирана око Сунчеве пеге 1494 и није била дугог интензитета.

Упозорење: Зрачење Типа IV

Почетак упозорења: 20:03 ч

Престањак упозорења: 20:18 ч

 

 

 

 

 

 

 

Зрачење типа IV појављује се у склопу са великим ерупција на Сунцу и обично је повезано са јаким масовним коронарним ерупцијама и олујама соларног зрачења.

Геомагнетна активност: Немирно

 

 

 

 

 

 

 

05. јун 2012.

Јулиански (стари) календар:

23. мај 2012.

Нова Сунчева пега 1496 ослободила је импулсивну М3-Класе Соларну бакљу 3. јуна у 17:55 УТЦ. Експлозија је избацила коронарну ерупцију масе или КМЕ у свемир. Не изгледа да се облак креће према Земљи, мада овај закључак би могао бити промењен даљом анализом.Такође је, снажан Соларни цунами био изазван наведеном ерупцијом.

У међувремену, велика тамна рупа у атмосфери Сунца – „Крунска рупа“ се окреће према Земљи избацујући соларни ветар. Синоћ смо искусили мању геомагнетну олују. Коронарних рупе су места где магнетно поље Сунца се отвара и омогућава соларном ветру да „побегне“. Ток соларног ветра који проистиче из ових коронарних рупа стићи ће Земљу 5. јуна – 7. евентуално правећи поново геомагнетну олују. Упозорење на видљивост Ауроре на високим северним деловима.

Соларна активност: Ерупција М класе

Х класа – веома јака
М класа – средње јачине
С класа – слабе јачине

 

 

 

 

 

 

 

 

Геомагнетна активност: Олуја

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04. јун 2012.

Јулиански (стари) календар:

22. мај 2012.

 

 

 

 

 

 

 

Соларна активност: Ерупција М класе

Х класа – веома јака
М класа – средње јачине
С класа – слабе јачине

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Компоненте интерпланетарног магнетног поља се оштро крећу јужно и кроз дуго трајање генеришу олују геомагнетног нивоа Г1 на веома високим географским ширинама. Геомагнетни изненадни импулс је откривен веома рано јутрос. Слаба или мања деградација ХФ радио-комуникације на осунчаној страни и повремени губитака радио-контакта су могући због радио помрачења Р1 ниво. Ниско-фреквентни сигнали могу да деградирају навигацију у кратким интервалима.

 

Геомагнетна активност: Олуја

 

 

 

 

 

 

 

Снимак Сунца направљен 04.06.2012

Када кажем „запад“ не мислим на интелигенцију!

 

О каkве су улице ЗАПАДА… Само то човек да види-од милине и чистине не можеш очи да одвојиш…Добри аутомобили, културни возачи, нема вике, нема псовке, нема трескања, нема истресања цигарете кроз прозор аутомобила. Широки тротоари, две и три траке за аутомобиле, чишћење улица и тротоара је наравно редовно. Е да видите ту лепоту. ТО је да човек седне и да се не испрља.

А онда стаје мерцедес (неке класе С или томе слично) укључи „културно“ сва четири мигавца отвори гепек и из гепека извуче нешто што личи тепих стазу. Ту малу тепих стазицу стави на тротоар и на лицу места почиње да се клања свом Алаху. НЕМОЈТЕ да вам падне на памет да га гађате јајетом или каменом – на првом месту није Богоугодно јер смо православци, а са друге стране то би вас коштало протеривањем из земље и великим постом за ваш новчаник. Просто речено вишеструко се не исплати.

Онда дубоко удахнете и кажете његова држава стоји иза њега, А ИЗА НАС? Па иза нас стоје неке Сеобе, Први и Други светски рат, Голи отоци, логори и жртве на које смо заборавили јер нас од тога боли глава и то је било (како ми то сурово кажемо) одавно. Добро је заборавити и опростити, још боље би било да нас наша стара добра клетва „да Бог да ми се опаметили“ не врати на исту позицију из које се на својој кожи учи историја која се упорно понавља.

Сад већина нас помера столицу у назад и виче „Не д`о Бог никоме па ни нама“ док други део додаје „Не понуди Боже“, а Бог (не знам одакле му толико стрпљења) као да каже „Да их пустим још мало, можда се сете и досете“.

Узимајући у обзир број глупости који су наши очеви починили према себи и нама, на број глупости које чинимо себи и нашој деци, као и број глупости које чине наша деца – Господ Бог заиста има велику главобољу и велику љубав према нама свима.

Наиме у периоду од 20-их до 90-их година прошлог века бежала су нам браћа у Америку, од 60-их кретали су у БРД т.ј. Немачку, током 80-их сви смо још увек бивали уљушкани у Титовом крилу, а 90-их бежали су ко је где стигао.

Најтужнији део приче је тај што смо ми некада били, и нажалост још увек јесмо, они који чисте улице у Немачкој и учествују у грађењу великих и лепих зграда којима се дивимо, купујемо њихове добре половне и нове аутомобиле (а наши инжињери учествују у стварању истих), плаћамо им кирије, порезе, услуге, купујемо њихову робу остављајући им новац, време и простор да креирају светску политику која нас је, нажалост, крајем 90-их ударила лопатом у потиљак.

Стигле су нам и Ускршње честитке са запада чије последице осећамо и осећаће деца наше деце.

А ми Срби и даље храбро узвикујемо западу примите нас у Европску Унију. Бићемо добри и послушни. Применићемо ваше законе (које и сами не поштујете) остварићемо ваше снове османлијског царства, и неуспехе Првог и Другог светског рата претворити у успех, отворићемо и радње у којима се купују минијатурне тепих стазе за клањање, изградићемо и верске објекте за ваше миљенике…само нас примите у ваше отмено друштво са белим рукавицама.

У међувремену на немачкој телевизији (N-TV) редовно су документарне емисије типа „Ромулово благо“ (које иначе није Ромулово него припада Афричком континенту са којег је Хитлеров послушник то украо и однео у Немачку) затим емисију са насловом „Одбројавање до 100годишњице Првог светског рата“ (поставља се логично питање-шта они то одбројавају) и тако даље, а када се прошетате немачким улицама (које су наши несрећни дедови очеви или браћа реновирали и градили) погледајте и натписе на споменицима и појединим зградама, видећете да сеју међу својом децом много већу мржњу према нама него што смо је ми посејали икада игде.

Наиме на споменицима и појединим зградама можете видети овакве плоче са текстовима „ова зграда је реновирана након бомбардовања 1945“ (без објашњења ко и зашто ју је неко бомбардовао), затим „овај споменик је подигнут недужним жртвама Првог светског рата“(у те жртве нису сврстали наше дедове или прадедове), Гаврило Принцип је у Босанским уџбеницима већ квалификован као терориста.

И тако даље и даље и далеко им лепа кућа и њима и њиховој перфидности и изопачености.

Сада треба поставити питање – шта остављамо својој деци као наследство, да ли да беже на запад и потпомогну финансирању нове хајке на преостало православство и Србију или да им одамо тајну да интелигенција није у белим рукавицама уклетог запада већ је у сељаку који се прекрсти па крене да сеје. Размислите да ли је глуп онај који сеје и ствара или онај који купује.

 

Маријана Ковачевић

 

Уљушканост није врлина !

И … као што смо информисани добили смо имена добитника наградне игре за састав Скупштине општине Топола.

Честитамо добитницима !!!

и као што је обичајно право нас простих Срба ред је да вас упознамо са могућим предусловима за учешће у следећем извлачењу. Једно од могућих подпитања је:Шта Топола показује и нуди свету који пролази кроз њу?

1.

На питање странаца „Извините где је пошта?“ наш одговор је „То је она зграда на којој ништа није мењано од када је сазидана. А да, и обрати пажњу ваљало би да „метнеш кацигу пре нег закорачиш унутра да те нешто не стрефи у главу одозго“ “!

Питање за добитнике последњег извлачења;

Уназад много година имало се много прилика у којима су претходне власти морале да уложе много веће напоре зарад промене екстеријера и ентеријера поште. Да ли сте спремни да промените чињенично стање?

Изазов:

Ступити у контакт са „главним уредником“ да се зграда потпуно реновира (и уколико главни „није заинтересован“ Општина преузима финансирање реновирања из безбедносних као и естетских разлога). Да се око саме зграде уреди паркинг, да се склоне билборди који одвлаче пажњу учесницима у саобраћају (што и угрожава саобраћај), да се простор око споменика уреди и да се у сарадњи са ЈКП-ом оформи група радника која ће бити задужена за одржавање.Да ли сте кадри за то?

2.

На питање људи који су пролазили кроз Тополу „ А шта је „оно“ преко пута поште?“. Одговор би био сличан као за пошту, само је у одговору реч пошта замењена са апотека или КУД .

Питање за добитнике последњег извлачења;

Чињеница је да је сам центар у језивом стању, да ли и даље планирате да престрављујемо пролазнике кроз Тополу која због својег сивила и оронулости изгледа на аветињски град из којег је живи свет побегао? Зар не желите да својим суграђанима и путницима намерницима или пролазницима приуштите ведрије боје и реновиране зграде?

Изазов:

ЧИКам вас да будете сложни, да ступите у контакт са приватницима (којима можете на други начин да се одужите-сем ако нису изгубили поверење у вас) који би финансирали реновирање зграде у којој вежбају деца (деца којом се Топола хвали и дичи се успесима КУД-а), да им се обезбеде потпуно добри услови за рад, нова фасада, нови излози као и могућност за јавни преглед њихових наступа и успеха, да и сама зграда коначно добије сјај попут њиховог успешног рада уназад толико година.

3.

Опленачка улица…На западу би вам рекли „…лепа…“ и чуо би се један многосекундни тајац који би указивао да је нешто погрешно. Шта!? Можда је то питање које вас не мучи много, али мислим да јавност заслужује да зна. Наиме НИКО вам јавно не би забранио асфалтирање овакве саобраћајнице, али вам то не би препоручио. Зашто? Зато што је прилаз споменику и светињи. Калдрма је некада била и требала да остане као подсетник. Зашто су дата одобрења да свако гради како хоће свој дом у Опленачкој (то је титовска тактика-нек лаје док траје), стриктно се требало држати захтева да је одобрен само стил који одговара изгледу некадашњих старих српских домова . Али… За разлику од запада ми не умемо да истакнемо и ценимо оно што имамо. Дворци разних луцидних перверзних европских владара су на цени не због њихове доброте и лепоте већ због довитљивости и маркетинга њихових суграђана.

Питање за добитнике последњег извлачења;

Можете ли ублажити пад вредности ове улице?

Изазов:

Да сe покрене пројекат којим би се дужином целе Опленачке улице (са обе стране) изградила за све домове иста врста ограде (типа камен и гвожђе) са пола метра на уштрб тротоара (којег ни нема), али не да га сулудо и узалудно плаћају грађани који живе у тој улици. Враћање калдрме до хотела је пожељно из више разлога.Ово је место: у којем се чува део српске историје, у којем се налази светиња, у којој почивају чланови краљевске лозе и не тако небитна чињеница да умањујете могућност брзих и сулудих вожњи свих учесника у саобраћају.

4.

Стање наших образовних центара је језиво. Сви знамо да је ситуација лоша, али то није оправдање(дете је прошле године добило потрес мозга због пада у неравном ходнику основне школе). Једино су зидови стабилни све остало је под великим знаком питања.

О гарантовању сигурности деце у основној школи такође треба говорити.

Гимназија…ух шкакљиво

Питање за добитнике последњег извлачења;

Када сте задњи пут прошли кроз образовне центре Тополе да ли вам је нешто засметало? И… да ли вам смета када у школском дворишту на месту где деца треба да се играју младићи шетају пит-булове без корпе?

Изазов:

Сачувати децу да се не саблазну од неспособности одраслих да се суоче са проблемима!

Још једном искрене честитке добитницима избора…

Соларна главобоља

03. јун 2012

Јулиански (стари) календар

21. мај 2012

 

 

 

 

 

 

 

Соларна активност: Блага

Х класа – веома јака
М класа – средње јачине
С класа – слабе јачине

Геофизичка Активност:Мирна

 

 

 

 

Снимак Сунца направљен 02.06.201

 

 

01. јун 2012

Јулиански (стари) календар

19. мај 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

Соларна активност: Блага активност

Х класа – веома јака
М класа – средње јачине
С класа – слабе јачине

 

Геофизичка Активност: Мирна

 

 

 

Снимак Сунца направљен 01.06.201