Срби света један народ

Српска развојна академија РАС Београд, Србија и Научна фондација Никола Тесла САД

Упућују

ЈАВНИ ПОЗИВ

свим Србима матице и дијаспоре да учествују у доношењу

СРПСКОГ НАЦОНАЛНОГ ПРОГРАМА

СВИ СРБИ СВЕТА ЈЕДАН СРПСКИ ТЕСЛИН НАРОД

Драги сународници, српски Теслин народе,

Осврнимо се за собом, погледајмо нашу прошлост да би предвидели нашу будућност. Настави са читањем „Срби света један народ“

Чему служе заклетве?

Мишa Ђурковић: Заклетве

Крајем октобра прошле године почео је унутрашњи дијалог о Косову и Метохији у републици Србији. Током овог процеса постало је јасно да преко 90 процената укључених види будућност Косова и Метохије у складу са Уставом Србије и резолуцијом 1244 као део државе Србије. Било је и појединих гласова који сматрају да треба ићи на поделу (министар Дачић), а заиста су ретки били гласови који су тражили одрицање Србије од Космета. Настави са читањем „Чему служе заклетве?“

Русија је почела да гради алтернативни интернет

Не на папиру, већ у стварности. Зашто нам је то потребно, и како ће то функционисати, анализираћемо у овом чланку.
Време технологије

Русија је почела да ради на стварању глобалног сателитског интернет система “Сфера.“ Пројекат подразумева постављање система који се састоји од 640 малих сателита који ће обезбедити интегрисану комуникацију, навигацију и даљинско очитавање широм планете. Настави са читањем „Русија је почела да гради алтернативни интернет“

Ђакон Ненад Илић: Србијом влада секта

Пише: Ђакон Ненад Илић

Шта је то са нама мученички, а пали народе?
Како то сви желимо да будемо цивилизовани, демократски и толерантни па отварамо могућност да и истина и лаж имају иста права?
 
Да ли је заиста могуће да ћемо мазохистички и даље да трпимо погану секту на власти и да се јадамо и помажемо једни другима да издувамо сигурносне вентиле како не бисмо експлодирали?

Неостварени штребери и улизице осредњих и нижих способности искачу нам са екрана и насловних страна новина да нам објасне како су они гиганти борбе за нас! Деле лекције, свакоме и у вези са свачим, зато што секта најбоље зна?! 
Изнад свега су се издигли. Изнад сваке памети и знања, изнад сваке професије, изнад сопственог народа и његове историје, народног идентитета, изнад вере и Цркве.

Да ли је икад Србија имала бедније заступање у иностранству и сама пред собом? 
Слабост нам је на сваком кораку и на сваком месту. И у држави и у професијама и у породицама и у Цркви. И шта ћемо сад. Да кукамо и јадамо се до бесвести?
Ако су нам поклекли неки јерарси – опомињимо их, салећимо их као осице, молимо се за њих.

Ако је политичка сцена трула – мењај под хитно, ризикуј. Као – „пазимо да не изгубимо више него што можемо да добијемо“. „Опозиција не ваља“, а ми ваљамо?….
То што се власт годинама бави само тиме да сатре своју опозицију ништа нам не говори, нама паметнима? Тражимо нијансе и појаве политичких спаситеља… Којешта. Само се бавимо оправдањем сопствене неодговорности.

Јадно, недостојно једног народа који има историју коју има. А све као – због памети. Каква је то црна памет која само шири безнађе! Каква је то памет која само тежи да промовише свог појединачног носиоца, а не може да се угради ни у шта што би рашчистило одрон на путу.

Што пре ми морамо да скинемо срамоту са себе. 
Многи од нас не могу да се погледају у огледалу, благо онима који могу, да би употребили све оно што им се са реклама нуди. Да би престали да се осећају као колонијални бедници, него да постану грађани света без бора и перути, са дивним осмехом.

Куцнуо је час кад нам више није допуштено да било ко кога познајемо каже било шта добро за секту која се издигла изнад Цркве, изнад науке, изнад историје. Да правда секту манипуланата који су изучили маркетиншка оруђа демократије и са злобним задовољством их примењују на поверену им „стоку“.

Можда можемо да разумемо да без печата секте више људи који знају да праве паре не могу да их праве, да без секте нико не може да просперира у свом послу, да они без пара наседају на обећања секте, али ипак – рецимо свакоме од њих „Треба да те је срамота, алавче себични и неодговорни“. Ако можемо без љутње, без трошења емоција, мирно, јер сви знамо да је то чињеница. Не желимо да осудимо заувек, не ваља кад се некоме укине излаз, него да ставимо излуделе и пале пред огледало, да се ако Бог да врате памети.

И немојмо више да говоримо да и ту не можемо ништа да урадимо.
Можемо и те како.
 
„Срам те било“, „Срам вас било“! А не тражи расправљање. Сви све знамо. Понекад и мале речи, добро усмерене могу да имају велике последице.
И код не учини овако – помогао је секти. Нека не тражи себи сувишна оправдања.13

ДВА СПОМЕНКА СТЕФАНА НЕМАЊЕ

Биста Великог жупана Стефана Немање

Удружење грађана РАС Нови Пазар је још 2002. урадило бисту Стефана Немање за споменик у Новом Пазару у улици Стевана Немање број 2, на делу Градског трга испред зграде Градске скупштине Новог Пазара. Међутим оптшинска упрва Општине Нови Пазар до данас. 16 година, одбија да изда дозволу Србима да поставе споменик оснивачу и утемељивачу српске државе. На власт у Новом Пазару су се смењеивале странеке СДА Сулејмана Угљанина и СДП Расима Љајића, али дозволу да постваимо Споменик Стефану Немањи у Новом Пазару нико није хтео да нам да, као да је Нови Пазар лична авлија предсеника Новог Пазара. Захтев за дозволу смо комплетирали свим потребним сагласностима релеватних институција и подршком САНУ и УКС, урадили пројекат Споменика, али локална самоуправа је једноставно захтев игнорисала. Обраћали смо се свим председницима општине Нови Пазар са молбом да нас приме на разговор али сви редом нису хтели да нас приме, наша молба је завршавала код секретарице председника а наш захтев игнорисан. Како то да разумемо, како се зове такав поступак? Настави са читањем „ДВА СПОМЕНКА СТЕФАНА НЕМАЊЕ“

Председнику Руске Федерације Владимиру Путину

Писмо председнику Руске Федерације, Владимиру Путину, које је послао Народник посланик и председник Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“, Славиша Ристић, изазвало је праву хистерију режимских медија у Београду. Ристић је означен као неко је упутио претње смрћу председнику Вучићу. Због тога Правда преноси интегрално писмо како би се читаоци сами уверили да ли су оптужбе о претњама смрћу истините или не.

Председнику Руске Федерације Владимиру Путину

Поштовани господине Председниче,

Повод да Вам се обратимо на овај свети дан за све Србе (Видовдан) је тешка политичка ситуација са којом се ми Срби са Косова и Метохије сусрећемо. Слободу да Вам пишемо налазимо у томе да сте Ви наш искрени пријатељ. Настави са читањем „Председнику Руске Федерације Владимиру Путину“

Интервју Миодрага Зеца

Професор Филозофског факултета у Београду др Миодраг Зец већ дуго је радо
виђен гост на многим јавним медијским и другим дебатама. Студенти га
обожавају, новинари и стручна јавност га респектују, а због његове хитре и
бритке мисли, власти га не гледају баш благонаклоно.

Интервју Миодрага Зеца
за „Прес“ преносимо у целости.
Разговор почиње актуелним питањем:
Шта може Србији донети почетак преговора о чланству ЕУ и шта ће се догодити
кад тамо стигнемо?
Професор Зец лаконски одговара:
– Стићи ћемо на бракоразводну парницу или на сахрану ЕУ.
Након тога образлаже:
– Најпре се ваља подсетити да је ЕУ настала као немачки пројекат, послужила
је сврси јер је била сасвим згодна платформа за уједињење Немачке и
истовремено је подстакла велику економску експанзију Немачке. Настави са читањем „Интервју Миодрага Зеца“

ТЕЗE О СТАТУСУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних

Из Излагања на Округлом столу о Косову и Метохији, Београд, 20. фебруар 2018.

– Резолуција СБ УН 1244 је најважнији опште-обавезујући правни докуменат који обавезује све чланице светске организације укључујућу чланице ЕУ, НАТО, ОЕБС-а, ОИК, АУ, ЕАУ. Резолуција СБ 1244 је једина поуздана основа и оквир и свих преговора о статусу. Услед озбиљних грешака ранијих српских власти, из система УН проистекли су и неки неповољни докуменати  саветодавног, необавезујућег карактера. Изузетно је битно да се данас и убудуће не чине сличне или веће грешке које би отежале положај и перспективе Србије у будућности.

– Најважнији параметар је Устав Републике Србије. Очекује се да га сви поштују а одговорност за то расте са положајем свакога од нас у друштву. Однос према Уставу је мера озбиљности државе, државника и грађана. Настави са читањем „ТЕЗE О СТАТУСУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ“

Захтев Председнику Републике Србије

Поштовани Председниче Републике Србије господине Александре Вучићу,

Сматрајући да Народна скупштина Републике Србије нема право да доноси законе
који су у супротности са раније донетим законима од стране исте институције,
захтевам да проверите основаност навода и непотписивања Указа о проглашењу
Закона о буџету Републике Србије за 2018. године због тога што је предложени
износ буџета за Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – раздео
24. у износу од 44.109.239.000 РСД за 5.320.761.000 РСД или за 10,76 одсто
мањи од припадајућег дела буџета Републике Србије за 2018. годину који, по
члану 4. Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју („Сл.
Гласник РС“, бр. 10/2013, 142/2014, 103/2015 и 101/2016) и по члану 5.
Закона о буџетском систему (“Сл. гласник РС“, бр. 54/09, 73/10, 101/10,
101/11, 93/12, 62/13, 63/13 – исправка, 108/13, 142/14, 68/15 – др. закон,
103/15), треба да износи минимално 49.430.000.000 РСД!

У очекивању да ћете пажљиво размотрити основаност мог захтева и поступити у
складу са Вашим уставним правима и дужностима, као и да ћете ме обавестити о
Вашој одлуци, унапред се захваљујем.

Проф. др Миладин М. Шеварлић
Народни посланик
Народна скупштина
11000 Београд, Трг Николе Пашића 13

 

СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА

 

Промоција књиге СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА аутор: Проф. др Милан Р. Милановић

Говоре:
Аутор,
Проф.др. Миломир Мучибабић,
Др. Владимир Рогановић,
Дејан Мастиловић.

четвртак 14.12.2017. у 13 часова,
Удружење књижевника Србије,
Француска 7, 11000 Београд