Облак KME утицаће на Земљу, Венеру и Марс

19. јун 2012

Јулиански (стари) календар:

6. јун 2012

За данашњи дан постојала су очекивања да ће доћи до ометања сателитског преноса информација. Наредни период од 2 до 3 дана биће (према прогнозама научника) миран.

За подробније праћење информација упућујемо додатно на Руску Академију Наука – Пушков Институт и користимо прилику да се захвалимо господину Др.Гайдаш Сергей Петровичу који нам је дао дозволу за потпуну презентацију података.

http://forecast.izmiran.rssi.ru/indexE.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.-18. јун 2012

Јулиански (стари) календар:

04.-05. јун 2012

 

Као што се очекивало Земљу су сустигла два облака настала из дупле КМЕ које су се одиграле током 13-ог и 14-ог овог месеца на Сунцу. Јучерашњи дан је обележила магнетна олуја јачине Г2 док је данашњи дан протекао као миран са могућношћу настанка јаче магнетне олује. Ометања у емитовањима су могућа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14. јун 2012

Јулиански (стари) календар:

01. јун 2012

 

 

 

 

 

 

 

Сунчева пега број 1504 представља све већу претњу за Земљу. 13. јуна у 13:19 часова дошло је до избијања соларне бакље типа М 1.2 која је трајала скоро 2 сата. Облак који је настао Коронарном Ерупцијом Масе(КМЕ)  на месту Сунчеве пеге број 1504 нараста у облак величине четири планете и креће се у правцу наше планете.

Ударац у наведене три планете се очекује: Венера 15. јун, Земља 16. јун, и Марс 19. јун.

Овај догађај био је одговоран за шум на одређеним френкфенцијама.

Аналитичари верују да ће Геомагнетно поље Земље остати стабилно до 15-ог јуна.

http://spaceweather.com/images2012/14jun12/20120613_174300_anim.tim-den.gif

 

Простор време – ИНТЕРНЕТ

Простор време – ИНТЕРНЕТ
Као човек чија је основна делатнос администрација интернет мрежа, a у осећају одговорности не могу, а да се јавно не запитам дали је просечан интернет корисник жртва енерго-временског дефекта у интернет простору.
Чињеница је да данас већи део интернет популације не разликује интернет сервисе по томе колико су и на који начин корисни или безбедни већ се прибегава општем популаризму и на тај начин се несвесно троше огромни енерго-временски ресурси. Зашто је то важно? “Временом можете произвести енергију али време не можете произвести енергијом”Без обзира дали сте еволуциониста или креациониста за све нас време као ограничавајући фактор има свој почетак и свој крај. За еволуционисте време почиње великим праском, за креационисте постанком али кључно је ваше лично време и одговорнст приликом утрошка истог. Као један баналан пример лошег утрошка времена и енергије на интернету навешћу сервис који вам је свима познат „КЊИГА ЛИЦА“ (facebook.com).
Исти сам изабрао због популарности, а сигурно да има далеко негативнијих примера.
Пример утрошка енергије: У једном од својих дата центара социјална мрежа Фацебоок плаћа месечно око 1.000.000,оо $ ( извор ). Ако исти износ поделимо са актуелном средњом ценом од 14,оо Долар-центи у САД ( извор) добијамо резултат да у једном дата центру социјална мрежа утроши 71.43 МW за 30 дана. За исти временски период преко социјалне мреже комуницира око 800 милиона активних корисника ( извор ) за чије временско ангажовање не постоји поуздан статистички податак али хајде прорачуна ради да кажемо да просечан члан на месечном нивоу утроши минимум 12 сати проведених у оквиру мреже. Просечан рачунар троши око 0.1 кW на сат што ако помножимо са бројем активних сати корисника добијамо месечну потрошњу електричне енергије од 960 ГW. Коначном утрошку енергије треба додати и потрошњу дистрибутивних центара односно провајдера који брину о преносу пакета са сервера до клијента, међутим у односу на претходне две групе потрошача, провајдери су у овој причи занемарљиви потрошачи.
Пример утрошка времена: Према звничним подацима Фацебоок социјална мрежа у овом моменту запошљава нешто више од 3000 особа ( извор) Сваки запослени на месечном нивоу има у просеку 176 радних сати што нас доводи до нешто више од пола милиона радних часова. Код интернет корисника ситуација је доста занимљивија, односно добијен је резултат од 9.6 милијарди радних часова.Без обзира на оквирне податке и непрецизност доступних статистика, јер и није ми циљ да напишем званични статистички извештај, ипакј добијени резултати вас терају да се замислите…
Да ли је овај сервис вредан оволиког утрошка енергије и времена?

Геомагнетна олуја

10. јун 2012.

Јулиански (стари) календар:

28. мај 2012.

Соларна активност: Ерупција М класе

Х класа – веома јака
М класа – средње јачине
С класа – слабе јачине

Брзо развијајућа активна област у близини Сунчеве пеге АР1499 пуца са импулсивним М-Класе соларним бакљама, укључујући и две које су се догодиле 9. јуна (11:32 УТЦ и 16:50 УТЦ). Овакав развој догађаја могао би сугерисати надолазеће соларне активности.

Умерена соларна бакља која је износила М1.3 достигла врхунац од 06:45 УТЦ догодила се у недељу, 10. јун 2012. Ово је трећа соларна бакља у последњих 24 сати.

Нове сунчеве пеге су забележене јуче 1504 и 1505 , а налазе се једна поред друге у југоисточној квадрату. Свака је јуче производила соларне бакље М-Класе.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Геомагнетна активност: Тиха

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06. јун 2012.

Јулиански (стари) календар:

24. мај 2012.

Соларна активност: Ерупција М класе

Х класа – веома јака
М класа – средње јачине
С класа – слабе јачине

Умерена соларна бакља јачине М2.1 догодила се у 20:06  у среду, 6. јуна 2012. Бакља је центрирана око Сунчеве пеге 1494 и није била дугог интензитета.

Упозорење: Зрачење Типа IV

Почетак упозорења: 20:03 ч

Престањак упозорења: 20:18 ч

 

 

 

 

 

 

 

Зрачење типа IV појављује се у склопу са великим ерупција на Сунцу и обично је повезано са јаким масовним коронарним ерупцијама и олујама соларног зрачења.

Геомагнетна активност: Немирно

 

 

 

 

 

 

 

05. јун 2012.

Јулиански (стари) календар:

23. мај 2012.

Нова Сунчева пега 1496 ослободила је импулсивну М3-Класе Соларну бакљу 3. јуна у 17:55 УТЦ. Експлозија је избацила коронарну ерупцију масе или КМЕ у свемир. Не изгледа да се облак креће према Земљи, мада овај закључак би могао бити промењен даљом анализом.Такође је, снажан Соларни цунами био изазван наведеном ерупцијом.

У међувремену, велика тамна рупа у атмосфери Сунца – „Крунска рупа“ се окреће према Земљи избацујући соларни ветар. Синоћ смо искусили мању геомагнетну олују. Коронарних рупе су места где магнетно поље Сунца се отвара и омогућава соларном ветру да „побегне“. Ток соларног ветра који проистиче из ових коронарних рупа стићи ће Земљу 5. јуна – 7. евентуално правећи поново геомагнетну олују. Упозорење на видљивост Ауроре на високим северним деловима.

Соларна активност: Ерупција М класе

Х класа – веома јака
М класа – средње јачине
С класа – слабе јачине

 

 

 

 

 

 

 

 

Геомагнетна активност: Олуја

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04. јун 2012.

Јулиански (стари) календар:

22. мај 2012.

 

 

 

 

 

 

 

Соларна активност: Ерупција М класе

Х класа – веома јака
М класа – средње јачине
С класа – слабе јачине

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Компоненте интерпланетарног магнетног поља се оштро крећу јужно и кроз дуго трајање генеришу олују геомагнетног нивоа Г1 на веома високим географским ширинама. Геомагнетни изненадни импулс је откривен веома рано јутрос. Слаба или мања деградација ХФ радио-комуникације на осунчаној страни и повремени губитака радио-контакта су могући због радио помрачења Р1 ниво. Ниско-фреквентни сигнали могу да деградирају навигацију у кратким интервалима.

 

Геомагнетна активност: Олуја

 

 

 

 

 

 

 

Снимак Сунца направљен 04.06.2012

Монсанто

Не морате да верујете да Бог постоји, али ћете после овог филма знати да ђаво постој!
Монсанто је највећа глобална компанија која производи пољопривредне производе: пестициде, хормоне за одгајање животиња, али и генетски модификована семена соје, кукуруза и других култура. Монстанто је направио и неке од отрова који су криви за многа обољења, рак, деменцију а правили су и рецимо Напалм коришћен за рат у Вијетнаму или пираленска уља за која се испоставило да су канцерогена као мала атомска бомба. Уз све то, користе се подмићивањем, претњама, корупцијом док им је уништавање малих пољопривредних произвођача омиљени хоби. Филм је снимила француска новинарка Марие Мониqуе Робин.
Као одговор на француску забрану „Монсанту“ да производи генетски модификовани кукуруз крајем 2007, тада амбасадор САД у Француској Крејг Стејплтон затражио је од Вашингтона да казни ЕУ, посебно оне земље које нису подржале употребу генетски модификованих усева. Списак земаља којима се треба осветити „требало би да нанесе одређену штету широм ЕУ, пошто она сноси колективну одговорност, али би делом требало да се фокусира и на најгоре прекршиоце“, рекао је Стејплтон.
Бугари изашли на улице! Као пример треба да нам послужи Бугарска, чланица ЕУ, чији је парламент у марту прошле године пооштрио закон којим је забрањено гајење ГМ усева. Пре овог пооштравања и њихова влада је, као наша сада, под спољним притисцима, најавила могућност гајења ГМ усева. Међутим, Бугари су изашли на улице, и после двомесечних протеста и писања петиција држава је одустала од планова које су им наметале САД.
Србија није једина којој прети опасна генетски модификована храна! Портал Викиликс је објавио најновије депеше из америчких амбасада широм Европе у којима пише да је Америка започела трговински рат, у војном стилу, против европских земаља које се противе производњи и употреби у исхрани генетски модификоване хране! Нас су условили чланством у Светској трговинској организацији, после чега је Србија америчком Министарству пољопривреде дала обећање да ће у најскоријем року изменити закон о генетски модификованим организмима (ГМО),

Документарни филм „Свет по Монсанту“

Настави са читањем „Монсанто“

СОЛАРНА ГЛАВОБОЉА

 

СОЛАРНА ГЛАВОБОЉА

21.maj 2012

Јулиански (стари) календар

08.мај 2012

Поштовани суграђани, упознати сте са чињеницом да смо у периоду великих Сунчевих активности (ерупција) чији ће максимум, према прогнозама научника, бити до средине 2013 године. Покушаћемо у наредном периоду да вас упознајемо и обавештавамо о свакој промени за коју ћемо сазнати из извора као што су „НАСА“ или „ПОСМАТРАЧИ“ и др.

Ваша

ОПЛЕНАЧКА МРЕЖА

 

Соларна активност:

Очекује се да соларна активност буде на ниском нивоу претежно за наредна три дана (21 – 23. мај).Шансе за активности М-класе постоји сва три дана.

Х класа – веома јака
М класа – средње јачине
С класа – слабе јачине

Геофизичка Активност:

Очекује се да геомагнетно поље буде у претежно мирним нивоима током 21. маја. Током 22 – 23. маја тих до несталан ниво са могућношћу изолованих активних периода који се очекују због ефекта ткз. брзог тока коронарних рупа спрегнутих са доласком КМЕ 18. маја.

 

Питања и одговори

Шта је геомагнетна олуја

Земљина магнетосфере је креирана од стране нашег магнетног поља и штити нас од већине честица које емитује Сунце. Када КМЕ или „ток“ велике брзине стигне на Земљи она удара магнетосферу. Ако је долазак соларног магнетног поља јужно усмерен имаће снажну интеракцију са супротно оријентисаним магнетним пољем Земље. Тада је магнетно поље Земље ољуштено као лук и омогућава енергетским честицама соларног ветра да потеку дуж линија поља погађајући атмосферу у половима. На Земљиној површини магнетне олује се огледају у брзом паду магнетног поља Земље снаге. Овај пад траје око 6 до 12 сати, након чега магнетно поље се постепено опоравља током периода од неколико дана

Шта је корона

Корона (Лат. corona — круна) обухвата задњи тј. спољни део Сунчеве, али и атмосфере осталих звезда, коју иначе чине три слоја;хромосфера, фотосфера и сама корона. Она је у суштини плазма која досеже температуру више од неколико милиона келвина за разлику од фотосфере која досеже температуру од око 6000 К.

http://sr.wikipedia.org/wiki/Корона

Шта је коронарна ерупција масе или КМЕ (СМЕ)

Спољна соларна атмосфера, корона, је структуирана јаким магнетним пољима. Тамо где су ова поља затворена, често изнад група сунчевих пега, ограничена соларна атмосфера може изненада и насилно да ослободи мехуриће гаса и магнетног поља што се назива коронарном ерупцијом масе. Велики КМЕ може садржати милијарде тона материје која се може убрзати на неколико милиона километара на сат у спектакуларној експлозији. Соларни материјални теку се преко међупланетарних средина утичући на било планету или космичке летелице на свом путу. ЦМЕ су понекад повезане са бакљама али могу се самостално појавити.

Шта је Сунчева (соларна) активност

Соларне бакље, коронарна(крунска) ерупција масе, велике брзине соларног ветра, соларне и енергетске честице су облици соларне активности. Сва соларна активност је произведена сунчевим магнетним пољем.

Шта је Сунчева бакља

је силовита експлозија у Сунчевој атмосфери, са енергијом, која је еквивалентна милијардама мегатона ТНТ-а. Експлозија путује брзином око милион километара на час, а понекад и брже. Сунчеве бакље имају утицај на електромагнетни пренос у многим телекомуникационим уређајима на Земљи. Соларне бакље се дешавају у сунчевој корони и хромосфери. Соларне бакље ослобађају каскаду честица велике енергије, што је познато као протонска олуја. Протони могу проћи кроз људско тело и направити биохемијско оштећење. За већину протонских олуја потребно је два или више сати да стигну до Земље. Међутим 20. јануара 2005. протонска олуја је на земљу стигла 15 минута после примећивања.

Више на

http://sr.wikipedia.org/wiki/Сунчеве_бакље

Шта је Сунчево испупчење

Соларно испупчење (такође познат као влакно када се посматра у односу на соларни диск) је велика, светала нит (црта) која се продужава ка спољној површини Сунца. Испупчења су усидрена на површини Сунца у фотосфери и продужавају према спољашности у врелу Сунчеву спољну атмосферу која се назива корона (круна). Испупчења се формира у временској скали од једног дана и стабилно испупчење може да опстати у корони и неколико месеци, стварајући алку дугу стотине хиљада километара у свемир. Научници још увек истражују како се и зашто формирају испупчења. Испупчење црвеног сјаја је плазма, врућ гас састављен од наелектрисаног водоника и хелијума. Ерупције испупчења настају када таква структура постане нестална и пуца ка споља, пуштајући плазму.

Шта је Соларни циклус

Сунце пролази кроз периодичне варијације или циклусе високих и ниских активности које се понављају отприлике сваких 11 година. Мада постоје и анализирања циклуса од 9 година као и циклуса од 14 година. Соларни циклус или циклус сунчевих пега је користан начин да се обележе промене на Сунцу.

 

Архива јаких ерупција на Сунцу

– Најснажнији пламен икада примећен у задњих 500 година је вероватно био у септембру 1859. Видео га је британски астроном Ричард Карингтон.

– Два највећа пламена су забележена као X20 (0,002 вата по квадратном метру) и десила су се 16. августа 1989 и 2. априла 2001.

– 4. новембра 2003. је забележен пламен као X28 (0.0028 вата по квадратном метру). Пошто су детектори били засићени током тога догађаја, претпоставља се да је пламен био X40 до X45.

– 20. јануара 2005. протонска олуја је на земљу стигла 15 минута после примећивања.

– Почетком марта 2012 догодило се више експлозија на Сунцу које су имале ознаку Х класе.

 

Соларна главобоља

03. јун 2012

Јулиански (стари) календар

21. мај 2012

 

 

 

 

 

 

 

Соларна активност: Блага

Х класа – веома јака
М класа – средње јачине
С класа – слабе јачине

Геофизичка Активност:Мирна

 

 

 

 

Снимак Сунца направљен 02.06.201

 

 

01. јун 2012

Јулиански (стари) календар

19. мај 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

Соларна активност: Блага активност

Х класа – веома јака
М класа – средње јачине
С класа – слабе јачине

 

Геофизичка Активност: Мирна

 

 

 

Снимак Сунца направљен 01.06.201