Петровдански турнир у стрељаштву 2013.

Znak SSOT А3-1 На отвореном првенству Тополе у стрељаштву, које су организовали Стрељачки Савез Општине Топола и Стрељачка Дружина “Ливница”
о Петровдану ове године учествовало је 49 стрелаца свих старосних категорија из Обреновца, Крушевца, Јагодине, Параћина и домаћина Тополе. Гађало се из серијске ваздушне пушке, меч од 20 дијабола за 30 минута. То је важило за све категорије стрелаца, кадете/ње, јуниоре/ке и сениоре/ке, као и за категорију стрелаца РВИ.

Настави са читањем „Петровдански турнир у стрељаштву 2013.“

Одржана редовна годишња скупштина НАОС-а и традиционални турнир “Жена на црти 2013-те”

 

N A O S - grbУ организацији Националне асоцијације за оружје Србије – НАОС, широј јавности недовољно познате непрофитабилне и нестраначке организације типа удружења грађана, која се бори за права легалних власника оружја, првог дана марта текуће године, на ватреном стрелишту СК “Партизан” одржан је већ ко зна који пут по реду традиционални турнир “Жена на црти”.

Ово такмичење има за циљ популаризацију спортског стрељаштва и употребу оружја у том смислу, али такође и у смислу самоодбране, када је у питању, како обично кажемо, нежнији или лепши пол или једноставно наша боља половина.
Такође циљ овог дружења је и превентива неких нежењених догађаја, јер се приликом боравка на стрелишту стичу навике о безбедном и правилном руковању оружјем.

Настави са читањем „Одржана редовна годишња скупштина НАОС-а и традиционални турнир “Жена на црти 2013-те”“

Несаломиви 2011-12

Просторије КС „Муш“ на Н.Београду, 18.септембра 2011 године, биле су место окупљања правих и искрених заљубљеника у старо оружје. На традиционалном V турниру „Несаломиви 2011“, за разлику од претходних година, у изложбеном делу могао се видети нешто мањи број оружја, што је било и очекивано, јер су поједини такмичари користили оружје клуба.
На турниру су највише били изложени Бровнинг пиштољи у разним калибрима и моделима (ХП, ГП као и M1910/22), који су углавном остали на показном столу, док су се такмичари одлучивали за већ трофејне Парабелуме и Валтере П-38. Такође, велико интересовање колекционари су показали за изложене врло лепе примерке пушака (петларе, дротаре…) са предивним гравурама и уметничком обрадом дрвених кундака.Нарочито радује добра посећеност турнира као и знатан број такмичара из разних делова Србије, Хрватске и Аустралије. Учешће на турниру је узело и неколико претходних победника турнира (Синиша Вујић, 2010; Првослав Обрадовић, 2009.), а одличан резултат и четврто место остварио је колекционар и истински заљубљеник у стрељаштво Чедомир Познановић из Загреба.

Учеснике и посетиоце турнира је поздравио др Горан Бојовић председник колекционарске секције НАОС-а пожелевши им добродошлицу а такмичарима сигурну и мирну руку. Такмичарски део је почео око 12 часова по утврђеним правилима. Сваки такмичар, од њих укупно 25, имао је право на 3 пробна и 5 такмичарских метака а гађало се са удаљености од 15m. Да популарност легендарних пиштоља и револвера не опада доказ су и три првопласирана такмичара који су заједно незнатно старији од ових престижних примерака који су се изванредно показали у њиховим рукама.

Победник турнира „Несаломиви 2011“ је Дамјан Арсић из Тополе,

који је са пиштољем Парабелум погодио 47 кругова. Поред дипломе и медаље за освојено I место победнику је припао и бодеж краљевине Југославије (фирме Статус Стил из Земуна), као и прелазни пехар „Несаломиви“. Дамјан је стални учесник турнира а ове године му је пошло за руком да буде и његов освајач. Друго место диплому, медаљу и етно буренце (дар колекционара Драгана Радивојевића из Лазаревца) добио је Немања Маринковић из Београда који је и 2010. године био на турниру другопласиран. Он је до другог места дошао распуцавањем у другом кругу (први круг 46 кругова) када је гађајући из Валтера Р-38 погодио 28 кругова (три метка). Посебну драж турниру дала је Јуришић Милана, која је на свом првом учешћу гађајући из Волтера Р-38 освојила треће место (први круг 46 кругова) у распуцавању 27 кругова, и којој је припала диплома медаља и етно буренце. Из истог пиштоља је распуцавао и Чедомир Познановић, који је са погођених 46 кругова био у конкуренцији за друго, односно треће место, али са погођених 26 кругова, ипак му је припало четврто место.

Комплетна листа такмичара са постигнутим резултатима: линк

Жива полемика каква је обично у овим ретким приликама окупљања колекционара и заљубљеника, водила се и овога пута с тим што је главни акценат стављен на периодичну легализацију оружја (коју је предложио НАОС) као и једна од најинтереснијих тема о пријави старог оружја и добијању одобрења за исто. Актуелност ове теме је нарочито битна из финансијског угла, јер старо оружје по овом основу не подлеже плаћању годишњег пореза.Проглашење победника и поделу награда предузимљиви људи из НАОС-а су искористили да се захвале: На медијској подршци коју је пружио специјализовани часопис „Калибар“. Главном спонзору фирми „Статус Стил“ из Земуна која већ традиционално постаје дародавац I награде. Домаћину турнира К.С. „Муш“ у чијој стрељани су учесници и посетиоци у пријатној атмосфери могли и да разгледају преуређену и надасве богату збирку оружја. На основу годишта победника, виђених примерака, беспрекорну организацију, као и остварених контаката и разговора који су се могли чути на турниру, оваква манифестација не само да је јединствена на ширем подручју већ указује да ће се времешни лепотани још дуго виђати на стрелиштима и измамљивати уздахе правих обожаваоца и заљубљеника.

Извор: линк