IN MEMORIAM

Синоћ је преминуо Миладин Мићун Гавриловић, вишегодишњи управник – директор Задужбине Краља Петра I на Опленцу, обновитељ Краљеве винарије и краљевих винограда, један од најбољих познавалаца историје не само Тополског краја, него и историје која се везује за династију Карађорђевић.

извор вест:http://www.facebook.com/photo.php?fbid=397147990337692&set=a.397147953671029.112514.119745488077945&type=1&theater

Гости Краљевског подрума у Тополи

47. Светски конгрес винских витезова од 31. маја до 6. јуна у Новом Саду
Маy 30, 2012 | Аутор : Драгана
За учешће на 47. Светском конгресу винских витезова, који ће бити одржан од 31. маја до 6. јуна у Новом Саду, до сада је пријављено 120 витезова из 17 земаља, изјавио је данас проконзул Удружења европски вински витезови „Свети Георгије“, Александар Којић.

Он је на конференцији за новинаре истакао да ће најбројнија делегација бити из САД, коју ће чинити 45 витезова, те да ће, како је казао, број учесника бити знатно већи од поменутих 120 јер су долазак најавили вински витезови из бивших југословенских република и Мадјарске.
– Седам дана је довољно, да наше колеге, витезови, стекну слику о лепој, храном, пићем, људима и културом, богатој Србији – рекао је Којић, који је и председник Организационог одбора Светске скупштине винских витезова. Он је истакао да ће посебно значајан сегмент те манифестације бити стручни скуп о српским винима који ће се одржати 3. јуна у Ректорату београдског Универзитета.
Поред Новог Сада и Београда, како је најављено, људи од знања, угледа и утицаја када је винска култура у питању, имаће прилику да обидју Сремске Карловце, Суботицу, манастир Хопово, винарију “Мачков подрум” у Иригу, Краљевске подруме у Тополи, Вршац и Гудурицу. Показаће да туризам кроз призму вина представља савршен спој одмора , релаксације и хедонизма.
Маршал и витез Европског винског витешког реда “Свети Георгије”, Хаџи Димитрије Јевгенич Панфилов током Конгреса ће промовисати своју књигу “Боеми, доајени, витезови – Карловачки фестивал вина и песника”, а званични поклон сувенир Светског конгреса винских витезова биће дрвена фигура – лик брке у сремској ношњи са флашицом бермета.
Извор:http://www.facebook.com/groups/57335308113/10150929923508114/?notif_t=group_activity

Прича о псу и вуку

Прича о псу и вуку ће ми послужити да изразим став и стил којим ћу вам се обраћати. Настојаћу да теме које будем обрађивао буду универзалне и не оптерећене свакодневицом како би у размишљању избегли замке тривијалности и петпарчких прича.

Вук исцрпљен од дугог гладовања у шуми срете пса.“Дебео си ,како успеваш да нађеш храну по оваквој зими? О мени брину људи ја живим са њима и они ми дају храну, редовно и у довољној количини. А како ти је длака тако глатка и лепа. Они ми угађају милују ме, чешљају стало им је до мене, пођи самном биће хране и места и за тебе прихватиће те они. „Заслепљен псом и његовим благостањем вук пође, тек пред селом угледа нешто непознато на врату пса. „Шта ти је то око врата?Огрлица њоме сам везан ноћу“ Вук је те зиме умро од глади.

Живимо у време кад огрлице имају различите облике, боје и намене. Неке је тешко уочити а неке понеко са поносом носи.

Надам се да смо дефинисали питање става и неопходну независност за профил личности потписаног.

Драган Живојиновић

Борба против екуменизма

Грађани покушали да спрече извршење наредбе Жичке епархије о принудном удаљењу игуманије и осам искушеница са манастирског поседа, које су се приклониле рашчињеном владици Артемију.

 

Хуманитарни мост

На кућни праг 37-годишњег Александра Чолића из села Љубесела код Тополе, оболелог од убрзаног старења мозга, Удружење српске братске помоћи из Канаде недавно је упутило помоћ у вредности око 400 долара. Тако ови хуманисти настављају да испуњавају дато обећање да ће Александру на свака три до четири месеца помагати у оквиру својих могућности.

Колико смо само захвални свим члановима Удружења српске братске помоћи из Канаде, као и њиховом председнику Браниславу – Банету Живановићу из Торонта, заиста је тешко речима описати. Остаћемо њихови дужници докле год будемо живи. Овога пута, захваљујући њиховој помоћи, успели смо да покријемо све трошкове Ациног лечења у бањи „Селтерс“ у Младеновцу, али и моје, као његовог пратиоца. Њему боравак овде на рехабилитацији много значи. Пре свега, зато што има прилику да скоро по цео дан буде у природи, јер га после вежби обавезно изведем напоље у колицима, али и остварује контакт и са другим људима, што код куће то није могуће. Морам признати да се овде препородио, иако обоје знамо да за његову бољку правог лека нема и да га само лекови, без којих не може ни један дан, одржавају у животу – испричала је Љиљана Чолић нашим новинарима у телефонском разговору, јавивши се из бање.

Само неколико дана по доласку у свој скормни дом, Чолићима су стигле нове пошиљке и добро расположење задржали су и мајка и син. У свакој пошиљци били су лекови без којих је Аца у међувремену остао, а у државне апотеке не стижу нове залихе.

Посебну захвалност дугујем нашој доброчинитељки Дани Вацев из Минхена, родом из Димитровграда, јер нам је на нашу молбу одмах упутила кутију лека „буспар“ од 10 мг. Дивно је знати да имаш неког тако поузданог, неког на ког се увек можеш ослонити. Захвални смо и Снежани и Милану Хајдуковићу из Аустралије који су нам, по ко зна који пут до сада, посалали кутију „цоензџма љ 10“ од 100 мг. Кутију истог лека послао нам је и анонимни донатор за кога сам нажалост заборавила одакле је. Надам се да ће ми опростити и да зна колико му може бити мајка захвална кад њеном детету пошаље таблете који му живот значе. Како су ми сви ови људи небројно пута до сада помогли, говори о њиховом златном срцу – испричала је Љиљана Чолић, пожелевши да се још једном захвали и свим осталим хуманим земљацима који им годинама помажу и њеном сину живот продужвају.

ПОЗИВ ДОНАТОРИМА

Ако желите да се укључите у неку од акција Хуманитарног моста, јавите се на е-маил адресу hmost@frvesti.com. : Добићете адресу и број телефона породице којој желите да помогнете и договорити се са њима о начину доставе донације. Информације можете да добијете и од новинара Хуманитарног моста телефоном на бр: +381 11 31 93 771 и +381 11 31 90 924.

ИЗВОР ПОДАТАКА СА:http://www.vesti-online.com/Dijaspora/drzava/Nemacka/Humanitarni-most/225948/Banja-leci-dusu-a-lekovi-telo

Отворено писмо српском роду

Отворено писмо српском роду

Иван Лекић у Тополи 6. маја 2012.

 

ДАНАС БИРАМО, А ОД СУТРА СВИ ИСТУ СУДБИНУ ДЕЛИМО

Браћо и сестре помаже Бог,

Данас на дан Св.Ђорђа (Ђурђевдан) када Србија бира свог председника, свој парламент и свог градоначелника, не могу, а да не поделим са вама своје саблазно питање које верујем све нас мучи: Имамо ли између кога изабрати ?

Зашто вас то питам, па питам вас зато јер сам сведок времена у коме су вредније ноге у пса но срце у детета, у коме су блудници претежнији но праведници, у коме лудаци проповедају док мудри ћуте јер од лудих се до речи доћи не може, у коме само власт на превласт живи, а све остало преживљава.

Па ако се питате браћо и сестре зашто нам је лоше, зар вам није јасно да није зао час ни зло место већ смо ми сами себи зли људи?

Како би то стари гуслар реко: Као да смо Бранковића сорта или деца Милоја трнавца, кад у срцу старе нам Србије, Зукорлиће гласмо радије но Глишиће наше нај милије.

Кога сте гласали, гласали сте! Ко је победник још се не зна али зна се које изгубио, а изгубио је и Душан и Стефан, и Лазар и Милош, а са њима и сав Српски род. Још једном сте драги моји послужили само да Лопову оправдате покрадено.

Данас Србија дугује много, а они који долазе неће враћати тај дуг него ће још зајмити, а они који нам и зајме њих наше паре и не интересују, они и не желе да им ми вратимо паре већ желе да нас купе као робље.

Када се све одузме и сабере разум каже бежи из Србије… Али Зар се за то Гарашанин по Церу јурио и обадве руке изгубио? Зар се зато Синђелић убио? зар је зато Ђорђе црну главу дао?

Србија ће живети док је часних Срба и Српкиња, а када и они нестану ни Господ нас више погледати неће. Зато приђите браћо и сестре, приђите децо Српскога рода, приђите и помозите да се расути саберемо, да се пали уздигнемо, да се игубљени пронађемо.

Зато приђи Српски роде, чуј гуслара старог песму, па се сети свог порекла, своје вере и слободе. У данима који следе чувај живот рода свога, чувај части лозе своје, чувај душу свог народа!!!