Најбоља вина из Винче и Крњева

Црвено вино „родослов”, Винарије “Александровић” из Винче, код Тополе, освојило је титулу шампиона у тој категорији на Националном такмичењу за најбоља вина и ракије – Србија 2012.
Шампионску титулу за најбоље оцењено вино у категорији белих вина добио је “шардоне”, селекција 2010, винског подрума “Радовановић” из Крњева.
Најбоља је ракија од малина са брендом “опсесија 2011″, који производи београдски огранак дестиларије “Зарић” из Косјерића.
Најбољима су признањима доделили председник Скупштине града Београда Александар Антић и председник Привредне коморе Београда Милан Јанковић.
– Добри српски производи – вино и ракија значајно употпуњују угоститељску понуду Београда који је озбиљна туристичка дестинација и чине је квалитетнијом – истакао је Антић,додавши да треба развијати и вински туризам који је сада “хит у свету”.

Отворено првенство Тополе у стрељашву

Ових дана, тачније 13. октобра у суботу, а у склопу обележавања „Опленачке Бербе“ у Тополи Стрељачка Дружина „ЛИВНИЦА“ организује отворено првенство Тополе у стрељаштву у дисциплини серијска ваздушна пушка, за све категорије стрелаца.
Такмичење ће се одржати у Стрељани Стрељачког Савеза Општине Топола, адреса је Бул. Вожда Карађорђа бр. 11 или ако је лакше тако: зграда поред градског биоскопа, улаз у кафану „Шумадијски Вајат“, па на спрату.
Овде Вас чека уређено ваздушно стрелиште, са 5 стрељачких места, са аутоматским држачима  мета, добрим осветљењем и свим условима који су потребни за озбиљно бављење стрељачким спортом. Иако је ова стрељана отворена већ трећу годину многи тополци ни данас не знају да она овде постоји, у самом центру Тополе, и да сваки дан пролазе поред ње. Када се после кафане попнете на спрат, полумрачним степеништем и кроз зграду која је, мало је рећи поприлично руинирана, право је задовољство видети осмех пријатног изнанађења на лицима посетилаца који први пут уђу у ове просторије. Много отворено признају: нисмо знали да оваква стрељана постоји у Тополи.
Отварање овог турнира и почетак такмичења се планира за 10.00 сати, а пријављивање такмичара је до 11.00 сати.
Очекујемо и госте из стрељачких друштава из Крушевца, Јагодине, Ћуприје, Обреновца и Лазаревца.
Такође су добродошли сви који желе да опробају оштро око и мирну руку!

Оцењивање вина и ракије

Записник са оцењивања вина и ракија Берба 2012

_____________________________________

Данас се у Карађорђевој касарни у Тополи одржава 8. Међународно оцењивање вина и ракије. На оцењивање је стигло 83 узорка. Од тога 42 узорака вина и 41 ракија.
Жири сачињава пет професора са Пољопривредног факултета у Земуну. Председник жирија за оцењивање вина је проф. др Слободан Јовић, а за ракије проф. др Нинослав Никићевић, секретар је Љубиша Станковић, а своју оцену вина и ракија дају и Бранко Поповић и Александар Петровић и Веле Тешевић.
Проглашење шампиона и победника као и додела награда, одржаће се у суботу, 13.октобра у 11 сати на Винском тргу.

Почаст Кнезу Павлу Карађорђевићу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приспеће земних остатака Њихових Краљевских Височанства Кнеза Павла, Кнегиње Олге и њиховог сина Кнежевића Николе на Опленац 5. октобра 2012.

 

Кнезу Павлу, кнегињи Олги и кнежевићу Николи Карађорђевић  почаст се може одати у цркви Св. Ђорђа на Опленцу вечерас до 22 часа, а сутра 06.10.2012 од 05 часова. Св. Литургија почиње у 09 часова након чијег завршетка ће се обавити полагање посмртних остатака у крипту Карађорђевића.

Коначно кући

У петак 05.10.2012.год у 17.30 на Опленцу биће пренете мошти кнеза Павла, кнегиње Олге и кнеза Николе .

Посмтрни остатци биће пренети из Београда из Саборне цркве где се тренутно налазе на Оплнац у цркву Светог Ђорђа.

Мошти ће преноћити у цркви тако да ће суграђани већ у вечерњим сатима моћи да одају почаст,а и због суботње гужве препоручљиво је да то буде у петак .

Сахрана ће се обавити у суботу 6. октобра након литургије која ће почети у 9 часова јер тај дан је и обележавање 100 година од почетка градње цркве Светог Ђорђа.

Глобално Загејавање

У Тополи су јутрос осванули плакати „СТОП ГЕЈ ПАРАДИ“

 

Ради се о иницијативи покрета „Двери“ о заустављању промоције хомосексуализма малолетним лицима. 6. окотобра 2012. у 11 часова, у Немањиној 11, испред зграде Владе Србије покрет „Двери“ је најавио породични протест под називом „Слушајте народ, а не Брисел. Због наведебе иницијативе покрета Двери у Влади Србије озбиљно размиљају о забрани организованог окупљања за 6. октобар чиме би било спречено да активисти двери одрже заказани протест али би иста забрана спречила и одржавање ове срамне параде.

Полиција има још четири дана да би у законском року евентуално забранила шетњу. Независни полицијски синдикат Србије апелује на надлежне који доносе коначну одлуку да имају у виду шта се све дешавало током нереда ранијих година и поздравља став ресорног министра да ту одлуку треба да донесе струка.

Министар полиције рекао је раније данас да је безбедносна процена да су скупови заказани за 6. октобар ризични. „Све безбедносне процене указују да се ствара атмосфера која није добра, догађај ће се одржати што се тиче пратећих манифестација, а што се тиче шетње – одлуку ћемо донети“, рекао је Дачић РТС-у.

  

Саобраћајна несрећа код Тополе

Саобраћајна несрећа код Тополе

У саобраћајној несрећи код Тополе повређено троје ученика. До несреће дошло када је аутобус због неприлагођене брзине слетео у канал поред пута у селу Белосавци.

Троје ученика је повређено у саобраћајној незгоди јутрос око 6.30 када је аутобус слетео са локалног пута у месту Белосавци код Тополе.
Autobus.jpg
Аутобус који је слетео са пута

Највероватније због вожње неприлагођеном брзином, аутобус је слетео са пута у оближњи канал. У њему се у том тренутку налазило око 20 путника, углавном средњошколаца из околних села.

Повређени су возилима, која су у међувремену наишла, превезени у Здравствени центар у Аранђеловцу, где је констатовано да је В. К. (17) из места Маскар, општина Топола, задобила тешку телесну повреду, док су Д. М. (17) из Белосаваца и Н. Н. (15) из места Маскар задобили лаке телесне повреде.

Након указане прве помоћи у аранђеловачкој болници, В. К. је упућена на Одељење ортопедије Ургентног центра у Београду. Д. М, који има повреде главе, задржан је на даљем лечењу.

Увиђај су извршили припадници саобраћајне полиције. Аутобус је упућен на ванредни технички преглед.

Ученици су кренули у Средњу школу „Краљ Петар Први“ у Тополи, редовном линијом крагујевачког превозника „Аутосаобраћај“. Аутобусом на релацији Рајковац–Топола управљао је Рајко С. (46) из Крагујевца.

Рајко С. биће данас приведен и, уз кривичну пријаву, спроведен истражном судији Основног суда у Крагујевцу, због постојања основане сумње да је извршио кривично дело тешко дело против безбедности јавног саобраћаја.

Извор: РТС