25. јануар 2013. Свети Сава нерадан дан за ученике

По препоруци министарства просвете науке и технолошког развоја, а на предлог владине Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама петак 25.јануар 2013. је нерадан дан за ученике. Све школе у Србији ће обележити дан Светог Саве у недељу 27. јануара организовањем разних пригодби и свечаности.

Краљ Петар II се враћа на Опленац

Краљ Петар Други Карађорђевић биће сахрањен у Србији,

саопштено из Канцеларије принца Александра Карађорђевића. Његово тело биће пренето из Сједињених Америчких Држава, где је 1970 сахрањен у близини Чикага. Пре него што буде сахрањен поред предака у Краљевском маузолеју на Опленцу, тело краља Петра почиваће у Капели при Двору на Дедињу у Београду.

Краљ Петар смотра опленачка мрежа

Посмртни остаци краља Петра II Карађорђевића биће пребачени у Србију, а датум његове сахране на Опленцу биће накнадно одређен током ове године, изјавио је принц Александар Карађорђевић.
„Краљ Петар ће се коначно придружити својим прецима у Краљевском маузолеју на Опленцу. До тог тренутка почиваће у миру у капели при краљевском двору на Дедињу у Београду“, рекао је принц Карађорђевић, а саопштено из његове канцеларије.

Настави са читањем „Краљ Петар II се враћа на Опленац“

МИР БОЖИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ!

У организацији Задужбине Краља Петра I

6.јануара 2013. У Св.Недељу на бадњи дан традиционално је посечен бадњак на Опленцу.

Исти дан у 18 часова з цркви Св. Ђорђа на Опленцу одржана је Св. Литургија.

Литургију је водило свештенство тополског намесништва Отац  Протојереј Ставрофор Милдин Михаиловић, Отац Протојереј Драган Богдановић, Отац Јереј Александар Петровић и Ђакон Остоја Пешић. Истој  је присуствовало око 600 верника, а цео доживљај је увеличавао чудесан глас црквеног хора ОПЛЕНАЦ на челу са диригентом госпођом Маријом Ракоњац.

По завршетку Св. Литургије верници су миропомазани Св. Миром, а потом су почашћени врућом ракијом која се кувала испред храма, док су деци подељени Божићни пакетићи.

Организовано сечење бадњака Фото Риле
Драган Рељић сече бадњак Фото Риле
Св. Литургија бадње вече Фото Риле

 

 

 

 

 

 

 

Настави са читањем „МИР БОЖИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ!“