Посмртни остаци краљевске породице Карађорђевић су стигли на Опленац

2013-05-25 13.28.46Сандуци са посмртним остацима Краља Петра II Карађорђевића, краљице Александре, краљице Марије и краљевића Андреја пренети су данас из београдске Саборне цркве код нас у Тополу, односно у Цркву на Опленцу. Црква на Опленцу биће отворена за мимоход грађана до 20 часова.

Настави са читањем „Посмртни остаци краљевске породице Карађорђевић су стигли на Опленац“

Државна сахрана Њ.В. Краља Петра II, Краљице Александре, Краљице Марије и Њ.К.В. Краљевића Андреја у недељу, 26. маја 2013

Опленац храм Св. Ђорђа

Државна сахрана Њихових Величанстава Краља Петра II, Краљице Александре, Краљице Марије и Његовог Краљевског Височанства Краљевића Андреја биће организована у Краљевској крипти Цркве Светог Ђорђа на Опленцу у недељу 26. маја.

У петак, 24. маја 2013. биће служена Литургија у капели Св. Андреја Првозваног у Дворском комплексу на Дедињу од 9 до 10 часова. Од 10 до 10.15 часова биће служен помен, а затим ће колона кренути из Дворског комплекса.  У 10.30 часова посмртни остаци Њихових Величанстава и Његовог Краљевског Височанства стижу пред Саборну Цркву у Београду. Од 10.30 до 10.45 биће служен помен, а од 11 часова па док се не заврши почиње мимоход грађана.

У суботу, 25. маја од 9 до 11 часова биће служена Света Архијерејска Литургија у Саборној Цркви, а затим од 11 до 11.15 часова помен. У 11.30 колона са посмртним остацима Њихових Величанстава и Његовог Краљевског Височанства полази ка Цркви Св. Ђорђа на Опленцу, где стиже у 13 часова. Од 13.15 до 13.30 часова Његово Преосвештенство Владика шумадијски Г. Јован служиће помен. Од 13.30 до 20 часова трајаће мимоход грађана. .

У недељу, 26. маја 2013. званични програм Државне сахране почиње у 10 часова Светом саборном Архијерејском Литургијом у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу, коју ће служити Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј са Архијерејима Српске Православне Цркве. Званични програм Државне сахране завршава се у 13.30 часова.

Извор: royalfamily.org

Ђурђевдански уранак на Опленцу

UMTУ организацији новооснованог удружења музичара „Топола“ у ноћи између 5. и 6. маја 2013. у башти задужбинског дома на Опленацу са почетком у 21 час. почеће дочек Ђурђевданског уранка који ће трајати до 02 часа после поноћи. Повод за организовање оваквог типа манифестације у виду првог великог концерта извођача са простора Тополе, односно чланова удружења  је почетак рада самог удружења „У.М. Топола“ На концерту ће наступити извођачи: Макон, Златоусти, Зенсо и пријатељи, Бледо црно, Гето – Црни Ђорђе (Black George), Зора, Погрешна одлука и Шумадија група (Woodland band).

Манифестацију су помогли: Општан Топола, Хотел Опленац, Опленачка мрежа, Мото клуб ГП.