На данашњи дан 29.11

1854 – Умро је српски државник и писац прота Матеја Ненадовић, војвода из Првог српског устанка, творац и први председник Правитељствујушчег совјета – неке врсте ондашње владе.

Настави са читањем „На данашњи дан 29.11“

Ундружење Загрљај Топола

Удрузење Загрљај Топола
П О З И В Н И Ц А

Поштовани,

Позивамо Вас, да поводом обележавања 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, присуствујте скупу који организујемо у сали Општинске управе општине Топола, 3.12.2013. године с почетком у 12 сати.

35028_168229920002088_905179481_nОвом приликом представићемо Вам први број билтена Инклузив, у издању нашег Удружења.

С поштовањем,
Удружење за помоћ МНРО “Загрљај“
Топола

Усвојен закон: Посебна заштита трудница и деце

Усвојен закон: Посебна заштита трудница и деце
Скупштина Србије изгласала је данас Закона о остваривању права на здравствену заштиту деце, трудница и породиља који треба да им омогући здравствено осигурање без обзира на уплате доприноса.
преузимање (4)

За закон донет на предлог председника Скупштине Небојше Стефановића, гласало је 149 посланика.

Тим законом биће обезбеђено да свако до навршене 18. године, свака мајка, трудница и породиља има право на здравствену заштиту, без обзира да ли су запослене или не, и без обзира да ли послодавац уплаћује доприносе или не.

Средства за спровођење закон су обезбеђена у Фонду за здравствено осигурање, а процена је да ће за то бити потребно око 500 милиона динара годишње.

Закон ступа на снагу даном објављивања у „Службеном гласнику“.

На данашњи дан-25.11

1877 – Избила је Тополска буна. Лепенички и Јасенички батаљон одбили су тада да положе заклетву и упуте се на границу уочи другог Српско-турског рата. Побуњеници су с водником Милованом Жижићем на челу кренули пут Тополе са циљем свргавања династије Обреновић и довођења на власт кнеза Петра Карађорђевића. Краљ Милан Обреновић (тада кнез) је војском убрзо угушио побуну. За велеиздају је оптужено 70 учесника буне, од чега је 23 осуђено на смрт.

1914– Умро је српски композитор словеначког порекла Даворин Јенко, аутор музике за српску химну “Боже правде”, један од утемељивача српске музичке културе, члан Српске краљевске академије, хоровођа и капелник Народног позоришта у Београду. Компоновао је музику за око 90 “комада с певањем”. Дела: оперета “Врачара”, увертире “Косово”, “Српкиња”, “Александар”, “Ðидо”, “Милан”, фантазија “Прво Доба Србије”, музика за комаде “Благо цара Радована”, “Добрила и Миленко”, “Душан Силни”, “Милош Обреновић”, “Сеоба Србаља”, “Прибисав и Божана”, “За веру и слободу”, “Младост Доситејева”, “Маркова сабља”, “Прослављање кнеза Михајла”, “Кнез Доброслав”, “Избирачица”, “Крвни мир”, “Мерима”, “Дивљи ловац”, “Љубавно писмо”, “Четири милиона рубаља”, “Честитам”, “Потера”, “Саћурица и шубара”, “Вук Бранковић”, око 110 хорских композиција, 15 црквених композиција, соло песме.

1915Врховна команда српске војске издала је у Првом светском рату заповест о одступању преко данашње Црне Горе и  Албаније, у којем је, између осталог, стајало: “Капитулација би  била најгоре решење, јер се њоме губи држава, а наши савезници би нас сасвим напустили”. Приликом повлачења српске војске и народа,јединственом у историји ратовања, живот је изгубило више од 240.000 људи. На острво Крф стигло је 135.000 војника, а у Бизерту око 12.000. Од њих је поново оформљена српска војска која ће 1918. пробити Солунски фронт, ослободити Србију и друге територије од којих је потом формирана Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца

1996 – U Beogradu je demonstriralo više od 100.000 ljudi zbog sudskog poništenja pobede opozicione koalicije “Zajedno” na lokalnim izborima u Srbiji.

 

Иницијатива за туристички кластер

преузимањеНа састанку у аранђеловачком хотелу „Извор“, три шумадијске општине, Аранђеловац, Топола и Рача, покренуле су иницијативу за форимирање Туристичког кластера „Срце Шумадије“.
Како је, том, приликом оцењено, формирање кластера у туристичкој понуди поменутих шумадијских општина представља нове могућности интересног удруживања. Кластери су се показали као најуспешнији модел, у многим областима, па за унапређење туризма и укупне туристичке понуде.

Решен превоз….

Драган Јовановић:
Постовани пријатељи, данас су одборници СО Топола једногласно прихватили Известај комисије за јавне набавке, којим се предузецу „Вуловић транспорт“ из Крагујевца уступа на пет година локални превоз на територији опстине Топола. Моја маленкост је овласцена да потписе уговор. На тендер су пристигле цетири понуде, али убедљиво најбоља је била Вуловић транспорт, јер су понудилли аутобусе просецне старости 6 година и најповољније цене карата, убедљиво су потукли „Ласту,“ сто се тице приградског превоза он је до даљњег у проблему, то најдузе мозе бити до априла наредне године када це кренути ново усагласавање медјуградских линија преко Министарства саобрацаја,када оцекујем да це вецину тих лнија добити Вуловић транспорт или Ласта. Због рокова за евентуалне залбе прописаних законом Вуловић це у Тополи стартовати у јануару следеће године.

Четири године од смрти патријарха Павла

sahranjen-srpski-patrijarh-pavleНа данашњи дан 2009. године преминуо је поглавар Српске православне цркве патријарх Павле.
Патријарх Павле преминуо је 15. новембра 2009. године у Војномедицинској академији, а сахрањен је 19. новембра, опелу је присуствовао велики број грађана.

1959_0820-patrijarh-pavle-foto-fonet_hf
Патријарх Павле, световног имена Гојко Стојчевић, рођен је 11. септембра 1914. године у селу Кућанци код Доњег Михољца у Славонији. На ванредном заседању Светог архијерејског сабора 1. децембра 1990, којем је председавао загребачко-љубљански митрополит Јован Павловић, заменик тада оболелог патријарха Германа, биран је нови патријарх између тројице кандидата тајним гласањем.

Како ниједан од кандидата није добио довољан број гласова, избор је обављен жребом на тзв. “апостолски начин”, тако што је архимандрит троношки Антоније извукао име будућег патријарха.

Тако је Павле постао 44. поглавар СПЦ. Устоличен је 2. децембра 1990. у Саборној цркви Св. Архангела Михаила у Београду.