Ништа без земљака и њиховог разумевања

Не прође много времена, а да на врата скромног дома 40-годишњег Александра Чолића у Љубеселу код Тополе, оболелом од убрзаног старења мозга, не покуца неко од племенитих читалаца „Вести“ и тако већ више од деценије. У прилог овој тврдњи, говори управо недавна посета Живомира – Жике Марковића из Беча, родом из Смедеревске Паланке, а који је Аци и његовој самохраној мајци Љиљани том приликом даровао 50 евра. На крају пријатног сусрета и разговора, обећао је да ће им ускоро поново доћи. Исто тако, Ацин пријатељ из детињства, Драган Мирковић из Минстера, родом из Тополе, по својој родбини је Чолићима, такође, послао донацију од 50 евра.

402607_032719c3_f

– Не постоје речи којима би могли да се на прави начин захвалимо овим добрим људима на пажњи и помоћи. Знам да се понављам, али како је тешко време дошло, нисам сигурна како бисмо Аца и ја преживели до сада да није разумевања добрих људи. Нека им добри Бог добро још бољим врати. Ови прилози су нам стигли у добар час. Прво да Аци купим нови лек, под називом „лyрица“, а код нас кошта око 30 евра. Остатак ћемо утрошити за одлазак на редовну контролу у престоницу, пошто ћемо морати да узимамо такси. Другачије Аца не може да стигне до Београда. Мени је и овако тешко да њега овако стаситог, јер је висок два метра, често сама подижем и стављам у колица и изводим напоље, а камоли да га сама водим на аутобус, па до болнице на преглед. Наравно да то све кошта, а када немате никаква примања, осим и више него скромне социјалне помоћи, онда можете и да замислите колико нам ова помоћ значи – казала је Љиљана Чолић, чијем сину само редовна терапија продужава живот.

ПОЗИВ ДОНАТОРИМА
Ако желите да се укључите у неку од акција Хуманитарног моста, јавите се на мејл адресу:  hmost@frvesti.com. Добићете адресу и број телефона породице којој желите да помогнете и договорити се са њима о начину доставе донације. Информације можете да добијете и од новинара Хуманитарног моста на: +381 11 31 93 771 и +381 11 31 90 924.

Писмо Оскара Поћорека

Поћереково писмо, написано 13 месеци пре атентата у Сарајеву и четрнаест месеци пре аустроугарске објаве рата Србији, 28. маја 1913. године, уверљиво сведочи о намерама Аустроугарске да поведе велики рат. Писмо је представљено 5. јануара у Одељењу за историју Андрићевог института у Андрићграду.

Оскар Поћорек

Поћорек о рату, Србима, Хрватима и муслиманима

Писмо гувернера Босне и Херцеговине Оскара Поћорека, упућено 28. маја 1913. године министру финансија Аустроугарске Леону Билинском, показује да су планови за Први светски рат постојали годину дана пре атентата у Сарајеву.
Превод* писма које је Архив Србије обелоданио у недељу у Андрићевом институту у Вишеграду, преносимо у целини.
Фелдцојгмајстер (генерал-потпуковник) Поћорек
Сарајево 28. 5. 1913. године
Ваша екселенцијо,
Писмо од 22. овог месеца на коме Вам најлепше захваљујем, истом ми је прекјуче стигло због железничкога прекида од више дана.

Настави са читањем „Писмо Оскара Поћорека“