Обесправљена права Срба у Албанији

Скадар — Српска заједница у Албанији, која броји 30.000 људи, је потпуно обесправљена и јако им је тешко да сачувају сопствени идентитет, каже Павло Јакоја Брајовић.

албанија

albanija

Председник Удружења Срба и Црногораца „Морача-Розафа“ из Скадра, адвокат Павло Јакоја Брајовић упозорио је да је српска заједница у Албанији, која по проценама има 30.000 чланова, потпуно обесправљена.

„Србима је у Албанији изузетно тешко да опстану и сачувају сопствени идентитет“, казао је Брајовић и затражио да проблем српске заједнице и њеног заступања буде приоритет и законом уређено питање у будућој сарадњи Србије и Албаније.

Настави са читањем „Обесправљена права Срба у Албанији“

Борковић ушао у историју, други на Сузуки

Борковић ушао у историју, други на Сузуки

Најбољи српски аутомобилиста Душан Борковић заузео је друго место на трци у Јапану у Светском шампионату туринг аутомобила и постао први Србин који се попео на победничко постоље у том спорту.

Возач НИС Петрол Кампос Рејсинг тима је на легендарној стази Сузука прву трку завршио на осмом месту, у другој је заузео другу позицију, што му је донело нова 22 бода.

Dusan Borkovic

Борковић ушао у историју ауто-спорта, други на Сузуки

Прво место заузео је Габријеле Тарквини, док је трећи био Норберт Михелис.

„Било је феноменално, победио сам јер сам имао огромну подршку своје супруге Андријане, породице, тима и свих навијача. Видео сам у првој трци да могу да стигнем све, јер сам био бржи од Монтеира. У другој трци сам имао тактику да не напињем гуме и да покушам и Тарквинија да претекнем, али када ме је Михелиц ударио, изгубио сам мало времена. Срећом сам успео да одржим друго место и останем без оштећења услед борбе“ рекао је Борковић после трке.

Борковић у генералном пласману заузима 14. место са 41 бодом, док је на првој позијицији Хозе Марија Лопез са 422 бода, који је после трке у Јапану обезбедио шампионску титулу.

Сезона WТЦЦ завршава се на стази Гуја у Макауу, где ће се возити од 13. до 16. новембра.

fiawtcc.com

Обамин приступ Русији је непријатељски

Руско-српски односи су у успону. – Западне санкције натераће многе земље да преиспитају колико је паметно поверавати своја средства америчком банкарском систему

Путин и Обама

У првом интервјуу неком медију на постјугословенском простору, председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин истакао је значај достојног обележавања великих антифашистичких јубилеја попут 70. годишњице ослобођења Београда. Правећи отворену алузију на савремени политички контекст и односе са Сједињеним Америчким Државама, Путин је истакао да „убеђеност у властиту изузетност“ може да доведе до стравичних последица.

То није први пут да руски председник у неком страном медију критикује америчко уверење у сопствену изузетност – учинио је то пре годину дана у „Њујорк тајмсу” – али никада пре „убеђеност у властиту изузетност“ није ставио у исту раван са злочиначком идеологијом која је срушена пре седамдесет година.

Због велике заузетости, Владимир Путин је на питања „Политике” одговорио електронским путем, што му је последњих година обичај кад даје интервјуе писаним медијима.

Настави са читањем „Обамин приступ Русији је непријатељски“

Иницијатива кластера СРЦЕ ШУМАДИЈЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Представници Туристичког кластера „Срце Шумадије“, који окупља туристичке посленике из Аранђеловца, Тополе и Раче, обавештавају јавност, превасходно Републике Србије и Руске Федерације, о иницијативи за обележавање места првог сусрета припадника Народно ослободилачке војске Југославије и Црвенe армије.

Штаб Друге пролетерске бригаде
Штаб Друге пролетерске бригаде

Први пут током Другог светског рата војници два братска народа срели су се у Србији, у срцу Шумадије, 12. 10. 1944. године, и то на месту на коме је Ђорђе Петровић Карађорђе крштен 1762. године, у цркви Светог архангела Гаврила у Рачи Крагујевачкој. На том месту се налази и прва заједничка гробица на подручју Србије, у којој почивају погинули партизани и руски борци. Данас је ту Рачанско гробље и црква Светог архангела Гаврила.

Заједничка гробница Српских и Руских бораца
Заједничка гробница Српских и Руских бораца

У току је израда спомен-обележја, које ће бити постављено 9. маја 2015. године, поводом обележавања 70. годишњице победе над фашизмом. Иначе, представници Туристичког кластера „Срце Шумадије“ припремају и идејни пројекат за изградњу Дома руско-српског пријатељства, који ће трајно сведочити о вишевековном пријатељству два братска народа и заједничкој борби против фашизма, а биће припремљена и одговарајућа музејска поставка.
10.10.14 002
У Рачи, 5. 10. 2014. године

ПРЕДСЕДНИК
Синиша Ђорђевић

 

Извор: http://srcesumadije.rs/

Откривен споменик Стефана Немање

Бањалука – Споменик једном од најзначајнијих српских владара Стефану Немањи свечано је у петак испред Музеја РС у Бањалуци открио предсједник РС Милорад Додик, а освештао га је патријарх српски Иринеј.

Откривање споменика СтефануНеманји, Бањалука.
Откривање споменика СтефануНеманји, Бањалука.

Предсједник РС, обраћајући се многобројним грађанима, истакао је да Српска православна црква промовише мир, стабилност и повјерење међу људима, оцијенивши да је сарадња институција РС и СПЦ на највишем могућем нивоу.

– Стабилност и мир за све људе су најважнији, а томе доприноси наша црква – рекао је Додик послије састанка са Његовом светошћу патријархом српским Иринејом и додао да су активности институција РС и СПЦ увијек координисане и усмјерене ка јачању СПЦ на овим просторима, те да је на састанку разговарано о новим могућностима сарадње.

Патријарх је рекао да је Стефан Немања оставио трајан споменик у српској историји, те да су неке његове поруке упућене Србима и данас актуелне и да је велика част и радост што се открива први споменик светом Немањи у РС.

Настави са читањем „Откривен споменик Стефана Немање“

Први извештаји др. Рајса из Србије 1914.

Rajs
Др Арчибалд Рајс (Текст и фотографије Музеј жртава геноцида)

Док­тор Ру­долф Ар­чи­балд Рајс,

Швај­ца­рац ко­ји и по­сле 100 го­ди­на ва­жи за нај­ве­ћег при­ја­те­ља Ср­ба, на да­на­шњи дан је пре јед­ног ве­ка кре­нуо је по други путиз Бе­о­гра­да пут Ва­ље­ва. На­ша вла­да по­зва­ла је овог по­зна­тог кри­ми­но­ло­га да све­до­чи о то­ме шта се де­ша­ва у Ве­ли­ком ра­ту и о зло­чи­ни­ма аустро­у­гар­ских вој­ни­ка. Он је већ су­тра­дан по­слао свој пр­ви званични из­ве­штај. Иако је раније писао за „Газету” из Лозане.

Настави са читањем „Први извештаји др. Рајса из Србије 1914.“

Велики рат: поглед из Чешке Републике

klaus-vaclav-fotoВелики рат уздрмао је традиционалне вредности и обичаје много дубље него што је то „пуко” омогућавање успона нацизма и комунизма
Требало би да искористимо ову прилику и да не говоримо само о историји. Требало би да је искористимо као пут за боље разумевање садашњице, која исказује бројне паралеле са прошлошћу. Сви знамо да Србија није била та која је започела рат. Такође, знамо да убиство надвојводе Фердинанда д’ Есте, престолонаследника Аустроугарске (и његове чешке супруге), које је починио Гаврило Принцип у Сарајеву у јуну 1914. није представљало главни разлог започињања рата. Рат је већ био „у ваздуху”.

Несрећан, некористан атентат који српска влада није подржавала нити организовала, био је употребљен као пропагандно средство, као и те како потребан аргумент за правдање и објашњење рата народима Аустроугарске, укључујући и народ моје земље.

Настави са читањем „Велики рат: поглед из Чешке Републике“