Хладна зима прилика за Русију

Пешадијско Оклопна Возила у УкрајиниКриза у Украјини улази у другу и рекло би се пресудну годину макар када су у питању опције за мирно и дипломатско решење исте. Досадашњи биланс кризе је за Украијину, Русију  и Европу био катастрофалан. У Украијини стотине мртвих и десетине хиљада мобилисаних. Руска привреда пред колапсом како због клизања курса рубље тако и зброг рекордно ниске цене нафте на светском тржишту. Европа, а пре свих Немачка и Пољска уништавају сопствену привреду санкцијама према Русији. Постало је очигледно да овакав развој ситуације одговора само Сједеињеним Америчким Државама и ником више.

Анализирајући ретроспективу дешавања у Украијини током прошле године долазим до закључка да Путин има простора за неки озбиљнији дипломатски маневар само још до априла 2015. После тога његова дипломатија губи аргументацију и током лета 2015. може се очекивати још већа криза у Русији. Сходно томе очекујем током следећих пар месеци да Русија повуче кључне потезе у решавању кризе у Украјини.

Уколико дочекамо лето без решења кризе на видику логичан развој догађаја који следи је да ће Русија под економским притиском ЕУ водити агресивнију, одбрамбену политику са све већом употребом ратне реторике у излагању својих ставова, а са циљем одбране међународног права.

У нади да ће Европски народи схватити погубност политике коју њихов политички естаблишмент води преме Русији, остаје нејасан утицај САД-а на Европске партнере, тј. под каквим притиском САД-а, ЕУ спроводи Америчке интересе у Европи ?

Топола: У вину и истина, и препород

petrac01После вишегодишње агоније, некада једна од највећих пољопривредних и виноградарских фирми, ПИК „Опленац“ из Тополе, на путу је препорода

TОПОЛА – После вишегодишње агоније, некада једна од највећих пољопривредних и виноградарских фирми, ПИК „Опленац“ из Тополе, на путу је препорода. Већ на пролеће – како је најављено – на одавно запарложеном земљишту, на Опленцу, нићи ће засади лозе на око 60 хектара. Планирана почетна улагања износе приближно шест и по милиона евра, а посао ће добити 140 радника.

vinarija_sapat_101213Фирму која је готово деценију била у стечају, после две пропале приватизације, купио је предузетник Небојша Јоцић из Гроцке. Инвеститор је започео реконструкцију зграда и винских подрума овог комбината, а из Француске су увезени нова опрема и најсавременији танкови за вино. Само то је, сазнајемо, коштало 1,5 милиона евра.

– Капацитет новог подрума биће шест милиона литара вина – каже директор Жарко Ристић. – На пролеће почињемо садњу винове лозе, која ће на крају заузимати чак 130 хектара. Али, поред сопствене производње, циљ нам је да ангажујемо сараднике, те грожђе откупљујемо од малих прозвођача, који обрађују по два-три хектара, а нису реткост на овом подручју.

Интерес је, кажу, обостран, а циљ ове винарије је извоз – посебно на руско и кинеско тржиште, о чему су већ у току разговори и има интересовања…

– Опленац и опленачко-венчачко виногорје већ имају двадесетак винских подрума и још једну велику винарију, па је ово почетак стварања српске Тоскане. Јер, уз веће капацитете и подизање квалитета, имамо шансу да „заиграмо“ значајнију улогу на светском тржишту вина. Ово је, иначе, до сада највећа инвестиција у нашем крају, која неће угрозити постојеће винарије. Напротив, очекујемо њихово повезивање и још већа улагања – каже Драган Живановић, председник општине Топола.

 

ХОТЕЛ

ТАКОЗВАНИ вински туризам одавно је популаран у свету, па ће и стара-нова винарија томе посветити дужну пажњу. Такође, на пролеће почиње градња луксузног хотела на Опленцу – са пет звездица – од којег се очекује да буде стожер свих винарских дешавања у Србији.

 

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:524319-Topola-U-vinu-i-istina-i-preporod