Српска илегала гаражног винарства

Домаће вино. Како то добро звучи.

Или можда како је то добар изговор, да се прода било шта за будзашта! Слика данашња. Домаћи хлеб. Домаћи сир. Домаћа кобасица. Домаћи ајвар.. све од познатих великих произвожача, из праве правцате индустрије, на рафовима мегамаркета.

„домће“ Чудно зар не? Ако се не осећате превареним, џаба вам и причам. Овај украдени термин служи само да би се роба продала приглупом, кратковидом купцу бушних џепова. Јер зашто би био производ домаћи? Канде је рецептура бабина? древна? пренета са колена на колено? У индустрији, где само цеви имају колена. Где је све рачунаром израчунато и контролисано, стандардизовано. ИСО 9999, Е999, ХАСАП… и на крају: декларација на производу (јер молићу фино, купац се не сме преварити), и дедина слика како суче бркове: ДОМАЋЕ! Тзв. Домаћи производи у продавницама лажно се представљају, и за мене је то знак упозорења: шта не треба ни пробати.

Настави са читањем „Српска илегала гаражног винарства“

Почело рушење Блерове Владе Србије!

Покрет Двери одржао је данас протестни скуп „Против Блерове Владе Србије“ са кога је – испред Немањине 11 – упутио осам захтева српскoj власти.

 

Пред више од пет хиљада грађана говорили су чланови Старешинства Покрета Двери Бошко Обрадовић, Данило Тврдишић, Иван Костић и Владан Глишић, члан Руководства са севера КиМ Горан Миленковић, координатор Савета за образовање и науку проф.др Иван Дојчиновић и пољопривредник Ненад Манић. У име интелектуалаца скупу су се обратили академик Коста Чавошки и редитељ Борис Малагурски.

Окупљени су носили државне заставе Србије и Русије и слике председника Русије Владимира Путина.

са протеста Иван

Скуп је почео Обрадовићевом оценом да је ово почетак пада мрачне Владе у којој је премијер Тони Блер, а Вучић само портпарол и колонијални управник. „Наш циљ су ванредни парламентарни избори, повратак патриотских политичких снага у Скупштину које ће све радити супротно од Вучића, Тадића и Пајтића: зауставити НАТО интеграције, окренути се стратешкој сарадњи са Русијом, спроводити економски патриотизам, бранити КиМ у саставу Србије и заштити породице“.

Скуп је окончан перформансом „ЕУ или Русија“ и референдумским питањем које поставио Владан Глишић „којим се Србија опредељује против Блерове Владе Србије, а за власт достојанства какву има Русија“.

Глишић је потом подигао плакат са сликом Владимира Путина, а окупљена маса је учинила исто: подигла на стотине Путинових слика наспрам онога што је данас Блерове Владе Србије!

„Овим се Србија опредељује за српске интеграције, уместо интеграција са ЕУ, а на међународном плану – за интеграције са Русијом“, рекао је Глишић закључујући резултат данашњег симболичног референдума.

Затим је делегација Двери предала на Писарници Владе документ у коме захтевамо:

Заустављање погубног пута Србије у ЕУ и НАТО и све ближе и веће интеграције са Русијом.
Поништавање антиуставних Бриселских споразума и расписивање избора за четири општине на северу Косова и Метохије по Уставу и законима Србије.
Раскидање окова и уцена ММФ-а и излазак Србије из дужничког ропства.
Испуњавање свих захтева просветних радника у штрајку и враћање пуних пензија свима којима су смањене.
Одустајање од продаје Телекома, најважнијег и најпрофитабилнијег српског предузећа на Балкану.
Подизање царина на увоз пољопривредних производа из иностранства и државни откуп производа домаћих пољопривредника.
Доношење мера за заштиту презадужених породица и одбацивање усвајања сета антипородичних закона о родној равноправности и забрани телесног кажњавања деце.
Ослобођење медија, посебно Радио телевизије Србије, за другачије мишљење од актуелне власти по свим наведеним темама, и покретање дебатних сучељавања представника власти и патриотске опозиције.

Документ са овим захтевима предат је и дежурној екипи РТС-а – после шетње под слоганом „Шетња за Путина“. Шетња је почела тако што су учесници прегазили картонску лутку са ликом Тонија Блера.

кордон Двери 21032015

 

Говорећи испред зграде Владе, Академик Коста Чавошки се захвалио што је „Вучићева полиција све учеснике снимала камерама високе резолуције“.

– Вучић је Бриселским споразумом затро последње остатке српске државности на КиМ. Осиромашио нас одузимањем плата и пензија, рекао је Чавошки, али „ниједна власт није вечна“.

Горан Миленковић је казао да је дошао из Лепосавића да тражи лекове за српски народ на КиМ јер их не могу добити! „Ми доле преживљавамо најтеже тренутке, а знамо да ће и овде бити тако, јер ће и вама овде ускоро почети да шетају НАТО терористи и НАТО тенкови по улицама – као нама доле“, рекао је Миленковић и позвао полицију, Војску, Жандармерију и безбедносне структуре Србије да не дају државу јер немамо резервну и позвао је на протест 24. марта у Косовској Митровици.

Борис Малагурски је истакао да није дошао да подржи или напада, већ да каже да „заслужујемо боље, а не да НАТО војници имају специјалан статус –онај којим је Србија добила статус НАТО колоније“. Позвао је на грађанско хапшење злочинца Тонија Блера, раскид уговора са ММФ и упозорио да се спрема закон којим ће се дозволити тровање Србије ГМО храном.

У име просветних радника, Иван Дојчиновић је казао да уништавање нације креће убеђивањем да не треба да има децу и -уништењем образовања кроз уништење ауторитета и голе егзистенције запослених у просвети.“Пара за просвету има, али нам Вербић прети отказима за 10.000 запослених“, упозорио је Дојчиновић и позвао на подршку будућим протестима просвете. О проблемима српске пољопривреде је говорио Ненад Манић и затражио да се забрани даља продаја земље.

Данило Тврдишић је истакао да је у Србији највећа незапосленост у Европи, а приватни извршитељи упадају у станове и отимају сиротињи, да дају најбогатијима. „Продају воду, земљиште, шуме, а сада хоће и најпрофитибилније: Телеком. Не дамо ти Вучићу да продајеш нашу будућност ради осмеха Ангеле Меркел, а када ми будемо одлучивали: раскинућемо ССП, подићи царине и заштитити домаћу привреду, додатно опорезовати стране банке, спречити односно поништити приватизацију стратешких ресурса и основати српску развојну банку“. Тврдишић је нарочито истакао да за удружени злочиначки подухват против српског народа морају да одговарају сви уништитељи наше земље, почевши од Млађана Динкића, Божидара Ђелића, преко Александра Влаховића, Душана Никезића, па до Зоране Михајловић, Кори Удовички, Душана Вујовића и Лазара Крстића.

Иван Костић је казао да је Влада Србије дала српску привреду у руке Ђерђа Сороша- непријатеља Србије и Русије. „Млекарску индустрију и уљарску индустрију држе Сорош и осведочене хрватске Усташе. Сада су земљу противуставно продали Житогрупи из Осијека иза које стоји Бранимир Главаш. Зато Колинда својата северну Србију“, казао је Костић и закључио:

– Са једне стране је Тони Блер и ова Влада, а са друге ми и Свети Сава.

Говори су прекидани скандирањем „Србија, Русија – не треба нам унија“, „Издаја“, „Не дамо Косово“, „Револуција“, „Хоћемо посао“, „Путине, Србине“.

Двочасовни протест окончан је без инцидената.

Инфо служба Покрета Двери

Belgrade Demo Fest Live-Погрешна одлука (Топола)

Почиње Belgrade Demo Fest Live : 48 бендова у игри
1013079_152273738297615_106722620_n
У недељу 8. марта у клубу Дангуба почиње трећи по реду Белграде Демо Фест Ливе ревијалним наступом прошлогодишњих победника Страх од Џеки Чена из Горњег Милановаца а поред њих наступиће и двоје финалиста првог издања, групе Централна Активност и Хаџи Продане Душе, а као специјални гости после дужег времена активирани Арт Дилер.
10892027_904394962904502_7870795959533315663_nНакон конкурса организатори и стручни жири одлучили су да у овогодишњи такмичарски циклус уврсте 48 бендова који ће се у неколико циклуса борити за учешће у великом финалу и освајање бројних награда. У игру су ушли: Револт X (Београд), Организам (Београд), Клер (Нови Сад), Цонвоy (Шабац), Велики одмор (Нови Сад), Упитај прах (Смедерево), Ласт Тхрилл (Београд), Буч Кесиди (Панчево), Wолфрам (Нови Сад), Y.О.X. (Ваљево), Антидепресив (Кикинда), Цхаосиум (Јагодина), ДТА (Нови Сад), Десолатион (Зрењанин), ДНК (Вршац), Ј&М (Вршац), Ментална Корекција (Београд), Креативни неред (Панчево), Тхе Сустаин (Лазаревац), Омладинац 11 (Суботица), Купу Купу (Зајечар), Крсташи (Краљево), Хегел’с Фенце (Лебане).АБС (Ниш), Збедем (Чачак), Цлyде (Нови Сад), Тхе Сометхингс (Београд), Погрешна одлука (Топола), Рандом (Београд), Ас Беаутy Ревеалс (Крагујевац), Мајмуни (Зајечар), Спунк (Сремска Митровица), Хурлеур (Неготин). Око Алефа (Пожега, С Паланка, Краљево), Нова (Нови Сад), Волт Поп (Ужице, Београд), Ханд маде пуппетс (Београд), Нортхерн Ревивал (Нови Сад), Воајер (Чачак), Прогрес (Краљево), Игра духова (Београд), Шканк (Чачак), Небо је црвено (Суботица) Јади јадни (Шабац), Бадхеад (Београд), Ноyз (Београд) и Пхобос (Београд).
10929213_920503314627000_2586018077757701333_nВелико финале је предвиђено за крај маја, а најбољи ће имати прилике да наступају на десетак фестивала у Србији и Црној Гори. Беер фест, Арсенал фест. Лаке фест, Гитаријада, Роцк Виллаге, ЛовеФест, Кулпин фест, Шумадија фест, Сирмиум Роцкс фест и КСТ манифестације.

Земљотрес у Србији

Земљотрес у Србији јачине 4,7 Рихтера

У читавој Србији вечерас се осетио земљотрес, магнитуде 4,7 Рихтера, с епицентром 21 километар јужно од Ваљева.

Потрес се догодио вечерас у 21.47, на дубини од пет километара. Највише се осетио у западној Србији.

У градској Служби за обавештавање и узбуњивање потврдили су да се осетио земљотрес.

Према првим информацијама у питању је потрес јачине 4.6 Меркалијеве скале, али за сада се чекају званични подаци Републичког сеизмолошког завода

Епицентар земљотреса налази се 90 километара југозападно од Београда, у ком се осетио снажан удар, на дубини од два километра, наводи Евро-медитерански сеизмолошки центар.

У региону Косјерића вечерас је регистрован земљотрес магнитуде 4,6 степени Рихтерове скале, речено је Тањугу у Републичком сеизмолошком заводу Србије.

Како је Тањугу речено у том заводу, од земљотреса те магнитуде могућа су оштећења на објектима као што су рушење димњака и црепова и појава мањих пукотина на носећим зидовима

ЕНОВИТИС сајам 2015

На Шумадија сајму отворен је III Регионални сајам виноградара и виноградарске опреме „Еновитис“.

Излагачи из Србије и земаља Европе и света представили су своје производне програме и нова достигнућа у овој области.

Поштовани винари, виноградари и произвођачи ракије,
Еновитис доо организује трећи по реду, сада већ традиционални специјализовани сајам виноградарске и винарске опреме и енолошких средстава, једини такве врсте у Србији и региону. Ове године ЕНОВИТИС ЕXПО 2015 се одржава 5 и 6 марта у хали Шумадија сајма у Крагујевцу, где ће на 1600 м2 бити 20 штандова са преко 30 излагача из целог света. На сајму ће бити и штандови са представницима банака са којима смо договорили олакшану набавку опреме за наше купце, по најповољнијим условима кредита или лизинга. Уз изложбени део на сајму ће бити и предавања светски познатих стручњака на теме везане за модерну производњу вина по следећем распореду:

Двери против продаје чачанске банке

 

Poslovna_mreza_CB

Последњих 15 година Србија је на распродаји, a ова, 2015. година за Владу Србије је година тоталне распродаје свих преосталих природних и привредних богатстава.

Прво што су урадили властодршци после 5. октобра било је гашење четири највеће домаће банке и СДК, и ослобођење тржишта за стране банке којима је у руке предат комплетан државни платни промет. Од тада смо робови страних банака које имају највеће каматне стопе у Европи и непрестано износе огроман екстрапрофит уиностранство. Колико је наша власт била антидржавна најбоље говори податак да су стране банке чак добијале стимулације и ослобођење од порезаод стране државе за ново запошљавање. Данас стране банке држе 80% нашег банкарског тржишта. Исто је и у случају других страних компанија које држе 80% тржишта у области медија, трговине, издавања уџбеника, производње лекова…

Када страни инвеститори долазе у Србију њима секлањају сви од председника државе, преко премијера и министара, до градоначелника и председника општина. Они добијају велике субвенције из буџета за свако новоотворено радно место, као и бесплатно земљиште и друге повољности, док сав профит без додатног опорезивања одлази у иностранство, често уз лажно књиговодствено приказивање да се послује без икаквог добитка. А шта добијају домаћи привредници од државе? Само нове инспекције и порезе.

Када продајемо домаћу банку не продајемосамо банку већ и тржиште, и то природни монопол на том тржишту. Која страна банка има интерес да по повољним каматним стопама инвестира у домаћу привреду? Њихов интерес је да смање број радника, повећају профит и изнесу га у иностранство. Једино домаћа, и то државна банка уместо профита може на прво местоставити државни интерес покретања и подржавања домаће производње помоћу повољних каматних стопа. Зато се противимо продаји Чачанске банке и свих других домаћих банака. Супротно томе, залажемо се за њихово укрупњавање, докапитализацију и формирање Развојно-инвестиционе државне банке Србије.

Коначно, да ли се то Чачанска банка продаје Турцима као део државног програма обележавања 200-годишњице од Боја на Љубићу и ослобођења од турског ропства? Не будимо наивни. Турска се увелико враћа на Балкан, обнављајући своју вољу за ширењем и освајањем, и то више не само преко телевизијских серија.

Обраћање на конференцији за медије испред седишта Чачанске банке у Чачку, одржаној 27. фебруара 2015. године

 

Извор: http://www.dverisrpske.com/sr/nas-stav/6476-dveri-protiv-prodaje-domacih-banaka.html

РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ „МЕТОД БЕНЧМАРКИНГА ИНСТИТУЦИЈА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ, СТРАТЕШКИ ЗНАЧАЈ И ПОТЕНЦИЈАЛ“

abs_logo

 

За потребе Агенције за безбедност саобраћаја, Криминалистичко-полицијска академија је реализовала пројекат под називом „Метод бенчмаркинга институција безбедности саобраћаја у локалним самоуправама у Републици Србији, стратешки значај и потенцијал“. Бенчмаркинг је процес којим се утврђују перформансе применом индикатора успешности, који су упоредиви између различитих целина. Бенчмаркинг студије омогућавају креаторима политика да идентификују места у организацији у којима се могу постићи побољшања, омогућавају поређење организација сличне структуре и помажу праћење перформанси тих организација током времена.

 

На основу члана 9 став 2. Закона о безбедности саобраћаја на путевима Агенција за безбедност саобраћаја има, између осталог, надлежност да сарађује са регионалним и локалним телима за безбедност саобраћаја, док је препозната и одговорност Агенције за безбедност саобраћаја у погледу анализе, праћења и унапређења безбедности саобраћаја. Агенција је институција надлежна за сарадњу са регионалним и локалним телима за безбедност саобраћаја у Републици Србији, и представља везу између институција безбедности саобраћаја на републичком нивоу и локалних Тела за координацију послова безбедности саобраћаја (ТКПБС).

 

Историјски фактори, култура нације, организација система и економски статус су само неки од фактора који саобраћај једне државе чине јединственим системом, и које је потребно сагледати, а што представља основни циљ идеје о примени бенчмаркинга. Досадашња примена бенчмаркинга у области безбедности саобраћаја била је заснована само на разматрању директних и индиректних показатеља безбедности саобраћаја, формирању класа и група на основу релевантних и стручно препознатих индикатора.

 

Успостављањем методологије за

бенчмаркинг институција безбедности саобраћаја у локалним самоуправама у Републици Србији, начињен је први корак ка процени институционалних капацитета у области безбедности саобраћаја. На овај начин формирана је основа за сагледавање организације, ефикасности и ефектности рада институција безбедности саобраћаја у локалним самоуправама. Постављени метод је реализован у оквиру „пилот“ истраживања које је обухватило 12 локалних самоуправа – општина. При реализацији овог „пилот“ истраживања препознати су кључни проблеми у раду ових тела, али је формирана и основа за унапређење метода реализације на основу стечених искустава.

 

Проблеми који су идентификовани у примени прописа у јединицама локалне самоуправе су:

– Извршном органу локалне самоуправе је остављена законска могућност да одлучи да ли ће образовати Тело за координацију послова безбедности саобраћаја, а у циљу усклађивања послова безбедности саобраћаја из делокруга јединице локалне самоуправе. Услед остављене могућности локалним самоуправама током 2010. годинеобразовано је само 41 Тело за координацију послова безбедности саобраћаја, што представља 28% укупног броја локалних самоуправа у Републици Србији.

– Услови за квалитетно дефинисање услова за наменско трошење средстава представљају мере везане за Програм коришћења средстава намењених унапређењу безбедности саобраћаја, а што директно зависи од стручности, мотивације и компетентности чланова ТКПБС.

– Истраживањем је показано да је у пракси било случаја усвајања Програма који није у складу са захтевима прописаним Законом о безбедности саобраћаја на путевима, или случај да средства буду опредељена за намену која се не односи на унапређење безбедности саобраћаја (до мере да буду безобзирно намењена у сврхе која се не могу довести у везу са безбедношћу саобраћаја). Такође, препознато је да не постоји усаглашен приступ у избору активности намењених за унапређење безбедности саобраћаја, њиховој класификацији по наменама дефинисаним Законом.

 

Реализовано је истраживање ставова чланова ТКПБС, где су уочени следећи резултати:

– Основни проблеми у раду ТКПБС су везани за недовољну посвећеност чланова инедостатак стручног кадра, али и недостатак сарадње са Агенцијом, као иограничена средства.

– Међу најзначајнијим активностима које су препознате као активности које треба спровести у локалним самоуправама ради унапређења саобраћајног образовања и васпитања препозната је едукација деце, обука наставног особља, али и увођење предмета Саобраћајно образовање и васпитање.

– Међу најчешће препознатим превентивно промотивним активностима које треба реализовати идентификована је потреба за већим активностима медија, потреба за кампањама за све учеснике у саобраћају, као и потреба за напреднијим радом са децом и родитељима.

 

Посматрано на основу укупне оцене локалних самоуправа издваја се Општина Тополаса остварених 68% од максималне вредности свих индикатора, чиме је та локална самоуправа добила оцену 4. Након Тополе, најбољи резултат од општина које су обухваћене у истраживању је остварила Општина Краљево (64%).

Три у један – Шумадинци

54f31ff3f1c98Три у један – Шумадинци

Недавно завршени BeoWine fair  је на известан начин обележило Удружење винара Шумадије. Озбиљни људи сваки догађај схватају као прилику да се представе у што бољем светлу.

лично лично лично лично лично лично лично лично лично лично лично лично лично лично
За Бермудски Правоугаоник, како смо већ раније назвали штанд Удружења винара Шумадије, Креманско пророчанство каже: „Биће ту осам највећих винарија из једне просперитетне регије. Наступаће као браћа. Обилазиће их непрегледне колоне знатижељника које ће улазити унутра, упознавати се са творцима сјајних вина и бесконачно се задржавати. Чак и они који нису међу тих осам, доносиће своја вина, чисто онако, да буду ту, да припадају…“ Добро, можда не пише баш тако, али потребно је имати разумевања, пошто је Креманско пророчанство књига која се из дана у дан обнавља, па и скрнави. Дакле, сем да је из књиге, све остало је тачно.

Подсвесно или свесно, ово сјајно удружење гаји посебну врсту добитне стратегије. Пошто су у питању јако озбиљни људи, онда је некако логичније да је приступ ипак из сектора свести. Наиме, њихов штанд су красиле фотографије са неколико оперативних окупљања, а на којима се преплићу изузетно озбиљне фазе (протоколарно – радни део) и „луде“ фазе (накнадно дружење). Та врста контраста креира изузетно потентан облик физичког поља. Прави пример за остала (постојећа, а нарочито непостојећа) удружења.
54f3217e4aef9
Шумадинци су се на сајму обраћали јавности три пута у посебном одељку хале који је ад хоц припремљен у те сврхе. Мудро су избегли преклапање традиционалног „испраћаја из свести“ – журке коју у оквиру сајма редовно приређују црногорске Плантаже, тихе и дискретне забаве која се одлично чује до предграђа Беча. Ту срећу није имала екипа из Индије која је сменски чувала своју Тандури фуруну, као да је у њој Махатма Ганди лично, у неком облику. Покушај спајања (сјајне) индијске хране и српских ракија под плаштом „грувања“ браће иза паравана је вероватно једина потпуно промашена радионица, али се мора признати да је била изузетно забавна. Чувени нан (традиционални индијски ’леба – облик експресне тортиље) је са правом покупио све симпатије присутних.

Но, да се вратимо на браћу Шумадинце. Прво њихово обраћање је био неки облик конференције за штампу на коме су обнародоване, стручној јавности донекле познате, чињенице о самом удружењу. Речено је докле се стигло и какве су смернице даљих дејстава. Велики песимистични антиципатори или како их ми називамо, мудраци скепсе, предвиђали су овом удружењу разлаз, пре но што и „прохода“. Међутим, после овог обраћања, постало је свима потпуно јасно да они јако озбиљно мисле. Неколико највећих винара (не само у Шумадији), потпуно је подредило баналне личне интересе зарад општих. Пошто нико није наиван, сасвим је логично да ће ти општи интереси накнадно, у футуру, мултиплицирати и личне. „Буди бољи од добрих, а не добар зато што нико не ваља“ је једина разумна стратегија и Шумадинци је се држе. Наступају као репрезентација, пошто то објективно и јесу. Најавили су свој други дводневни сајам у Тополи (13. VI – 14. VI), уз неки вид обећања да су ситне дечије болести које су протресле први, већ излечене (’рана, вода…).54f321583655b

Други хепенинг у режији Шумадинаца је изазвао највећу пажњу публике. Термин је перфектно изабран (касно поподне), па се са великим ишчекивањем дошло на радионицу о шумадијском совињон блану. Учествовали су др. Слободан Јовић и два човека који праве сјајне совињоне већ годинама: Влада Николић и Миодраг Радовановић. Фатална грешка ове радионице је била то што се микрофона први прихватио његов велики фан, професор Јовић. Предуго и непримерено самом догађају, професор је одржао предавање које би се могло свести на: „Оно што смо знали, знамо и даље, а оно што нисмо знали, ту и на том месту нећемо запамтити сигурно.“ Превише хемије, превише општег и непотребног читања са дисплеја (што могу и сами посетиоци), срозало је ову причу на ниво школског часа (додатна настава). Сви смо дошли због шумадијског совињона, а не због међународног сморињон блана. Господа Влада Николић и Миодраг Радовановић су се довијали индивидуално. Влада је анализирао флаше на столу и попут Марлон Бранда глумио да му није досадно, а господин Мија се лукаво искосио да би „хибернирао“ и маркирао „заинтересованост“. Када су узимали реч, више су се трудили да буду сажети, па смо генерално остали ускраћени за праву совињонску причу.

И треће јавно обраћање Удружења винара Шумадије је било поприлично посећено. На овом окупљању је презентована конкретна туристичка понуда удружења, односно – четири посебно конципиране шумадијске винске туре:
1. Винска тура – Опленац (Краљевска винарија, Винарија Арсенијевић, Винарија Александровић)
2. Винска тура – Венчац (Винарија Липовац, Винарија Роган, Винарија Тарпош)
3. Винска тура – Крњево (Винарија Маџић, Винарија Деспотика, Винарија Радовановић)
4. Винска тура – Крагујевац (Винарија Стари Храст (еx Стевановић), Винарија Арт Wине, Винарија СС Мар)
Свака винска тура из ове одличне понуде је смислено и оптимистички обрађена, тако да вас, драги читаоци, ова сјајна дружина (Удружење винара Шумадије) очекује на прагу својих дегустационих сала и винских подрума.

Фолклорно друштво са 300 деце избацују на улицу

Културно-уметничко друштво “Опленац” из Тополе, у коме су генерације младих училе фолклор, дружиле се и стасавале, данас се бори да добије просторије за рад.

Oplenac KUD 2014 10 10 14“Опленац” је данас најбоља млада певачка група у земљи и најбољи играчки ансамбл
Ово друштво окупља више од 300 деце из Тополе и свих околних села, Страгара, Шаторње, Трнаве, Белосавца… Скоро да нема породице из срца Шумадије чији најмлађи чланови бар некад нису заиграли, запевали или само свратили на дружење у КУД “Опленац”. Мало ко је веровао да у данашње време фолклор може бити толико популаран међу младима. Али, чудо се десило. Деца из Шумадије радије иду у “Опленац” него у кафиће или за компјутере.

– То нам је и био циљ кад смо пре 15 година основали КУД “Опленац”. Нас десетак родитеља се окупило и решило да нешто учини за своју децу. Читаве генерације ту су одрасле и стасале. Чак смо, за неке скромне плате, упослили и нашу децу из Тополе. Имамо два дипломирана етно-музиколога – поносно прича Драган Спасић, међу децом познатији као чика Паја.

Међутим, како то обично бива са културом у Србији, КУД “Опленац” се сада бори да добије простор за рад.

– Били смо прво у основној школи, па у вртићу, средњој школи, а онда смо нашли савршен простор у Задужбини проте Ђорђа Ђорђевића који је тестаментом зграду завештао омладини Тополе. Користили смо је 13 година и уложили много новца да је опремимо. Међутим, зграда је реституцијом враћена цркви, која нам је оставила први спрат од око 100 квадрата, али то није довољно за рад са стотинама деце – објашњава Мирослав Благојевић, директор КУД “Опленац”.

На помен овог друштва, из општинске власти стигла је салва похвала и обећања.
– Они су национално благо и нећемо их оставити на цедилу. Од септембра преселићемо их у салу биоскопа у центру. Помоћи ћемо им и да простор опреме за рад – обећава Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола.

Новчана помоћ
Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола, обећава да ће КУД “Опленац” помоћи и новчано.
– С обзиром на то да спроводимо мере штедње и да не можемо финансирати КУД “Опленац” засебно, преко пројеката, планирамо да га припојимо Културном центру “Топола”. Тако ће као огранак овог центра “Опленац” имати приход из буџета – најављује Јовановић.

 

http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/538648/Folklorno-drustvo-sa-300-dece-izbacuju-na-ulicu