Глобална политика и локална привреда.

Привредници са територије општине који су оријентисани на извоз воћа могу слободно да буду презадовољни протеклом годином. Осим трешње из Винче, брескве из Трнаве и сл. Извозила се на тржиште Русије и јабука из Пољске, наранџа из Шпаније и тако редом. Како је до тога дошло и ко је почетком 2014. могао да слути да ће због пар демостраната на Мајдану годину дана касније из Тополе за Русију извозити наранџе из Шпаније.

Протестима на централном тргу у Кијеву званом Мајдан, тадашња Украјинска опозиција коначно успева прво тучом у парламенту, а онда наводним договором 21. фебруара 2014. године да сврне са власти проруског председника Виктора Јануковича. Тај наводни договор су поздравиле САД, Русија и Европска. Међутим след догђаја од оружане кризе на истоку украјине између украјинске војске и про-руских снага довела је не само до грађанског рата у Украјини, него и до кризе на Криму. На Криму је одржан референдум 16. марта 2014. на коме су становници бирали између припајања Русији и веће аутономије унутар Украјине. Наравно као што знамо победила је Руска опција што доводи до Гнева САД и ЕУ. Убрзо су Русији уведене санкције, а после Руске војне подршке Асаду у борби против исламиста санкције су чак и појачане и потврђене, како од САД, тако и од Европске Комисије.

агнит ТополаЗбог Руских контра мера на уведене санкције, а када је у питању извоз пољопривредних производа за Русију, локална пољопривредна сезона 2015. је вероватно најача у задњих 100 година . Не треба бити наиван, па мислити да Руси не знају одкле стиже воће у Србију. Не само да знају од кога смо увезли воће које њима извозимо, него знају и која је температура истог била у камиону током транспортра, па и у ком куплерају и на чијој граници се возач камиона нај више задржао.

Скок цене и промета са пољопривредним производима у 2015. довео је до промене трендова у инвестирању и заиста се може поред пута избројати подоста нових засада брескве, јабуке и сл. Проблем лежи у томе што су инвеститори нови у свету пољопривреде и без претходног искуства повучени добром ценом и лаком продајом сковали дугорочне планове без праве анализе тржишта.

Крај 2015 и почетак 2016. носи нове трендове у глобалној политици. Европска унија се изјаснила да би могла да уважи резултате новог референдума на Криму, Џон Кери изјављује да би Санкције Русији ускоро могле бити укинуте, а већ на задњем заседању ЕК, Италија и Француска гласају против санкција Русији. Политичка клима у самој Русији јако повољна, примирје на истоку украјине се поштује, већи део Руске војне подршке Асаду се повлачи из Сирије јер су уследили мировни преговори и у том конфликту, по свему судећи већ на следећем заседању ЕК санкције Русији ће бити барем ублажене ако не и потпуно укинуте.

За локалну привреду ништа не мења како се САД понашају у овом случају, већ да ли ће и у ком обиму ЕК ублажити санкције Русији. Та одлука ЕК, може и вероватно хоће резултовати Руским контра мерама, односно укидањем Руских санкција за робу из ЕУ. Такав развој догађаја ће директно утицати на смањену потражњу, смањену цену и захтеваће већи квалитет пољопривредних производа намењених Руском тржишту.