ДРУШТВО СРПСКИХ ДОМАЋИНА у Тополи

На Митровдан, 8. новембра 2016.године, основан је општински одбор Друштва српских домаћина у Тополи.

На оснивачкој Скупштини Друштва поред иницијативног одбора из Тополе кога чине: Иван Лекић, Александар Томић, Предраг Степановић, Милан Дамњановић, Зоран Милованчевић и Александар Петровић. Присуствовали су и гости: проф. др Миладин Шеварлић председник Управног одбора ДСД, Драгољуб Перишић заменик председника Управног одбора ДСД, Душица Чолић председница одбора ДСД Параћин, Дејан Јефтић заменик председника одбора ДСД Параћин, будући чланови Друштва и други гости.

Скупштину је отворио Иван Лекић чији уводни говор преносимо у целости:

Иван Лекић ДСД

Поштовани председниче општине, поштоване даме и господо из Друштва Српских Домаћина, драга браћо и сестре, помаже Бог…
Желим да се захвалим свима вама који сте данас на „Митровдан“ издвојили време и енергију и дошли на скупштину Друштва Српских Домаћина у Тополи.
Сведоци смо простора и времена у коме није лако бити Србин ,а свакако још далеко теже бити српски домаћин у правом смислу те речи.
Све одлике једног доброг српског домаћина као што су: марљивост, хуманост, част, поштење, образ, реч па на крају и вера, остављене су на маргинама цивилизацијских вредности и тако занемарене, а у одређеним друштвеним круговима постале су непожељне, па чак и предмет шале и подсмеха.
Ове вредности се данас могу наћи код ретких појединаца који у свом индивидуалном залагању за исте често буду преварени, омаловажени или исмејани као ћириличари, националисти и сл.
Данас смо се састали управо из потребе свакога од нас да превазиђемо лични индивидуализам и уквиру друштва промовишемо и очувамо све наше вредности као часних српских домаћина.
Кроз историју имали смо пуно сличних искушења и није нам први пут да стајемо у одбрану наше културе, писма, духовности и вере, а то ћемо свакако и лакше и успешније урадити ако смо сједињени у једном друштву чије име нам све говори.
Српског домаћина треба духовно усправити, економски ојачати и дати му оно привилеговано место у друштву које заслужује и које му по природи и праву припада.
Упарво то су само неки од циљева Друштва Српских Домаћина али о самом друштву више и паметније ће говорити наши гости.. но пре него њима дам реч, ако дозволите прочитао бих пар стихова посвећених оном што пред Господом српство међу длановима чува и због кога се искрено верујем српство са србима и одржало кроз све ове смутљиве векове иза нас, а одржаће се и до краја времена.

Ко удара тако позно у дубини ноћног мира
на капији затвореној светогорског манастира?
„Већ је прошло тавно вече, и нема се поноћ хвата,
седи оци, калуђери, отвор’те ми тешка врата.

Светлости ми душа хоће, а одмора слабе ноге,
клонуло је моје тело, уморне су моје ноге –
ал’ је крепка воља моја, што ме ноћас вама води,
да посветим живот роду, отаџбини и слободи.

Презрео сам царске дворе, царску круну и порфиру,
И сад ево светлост тражим у скромноме манастиру.

Отвор’те ми, часни оци, манастирска тешка врата,
и примите царског сина ко најмлађег свога брата…“

Зашкрипаше тешка врата, а над њима сова прну
и с крештањем разви крила и склони се у ноћ црну.

А на прагу храма светог, где се Божје име слави,
са буктињом упаљеном, настојник се отац јави.

Он буктињу горе диже, изнад своје главе свете,
и угледа, чудећи се, безазлено босо дете.

Високо му бледо чело, помршене густе власи,
али чело узвишено, божанствена мудрост краси.

За руку га старац узе, пољуби му чело бледо,
а кроз сузе прошапута: „Примамо те, мило чедо“.

Векови су прохујали, од чудесне оне ноћи,-
векови су прохујали и многи ће јоште проћи –
ал’ то дете јоште живи, јер његова живи слава,
јер то дете беше Растко, син Немањин, Свети Сава.

 

 

др Миладин Шеварлић

 

 

 

 

 

 

Након увода све присутне је поздравио проф. др Миладин Шеварлић председник Управног одбора ДСД.

У свом излагању председник Управног одбора ДСД је изнео циљеве и мисију друштва, чије се чланство и организација протежу широм Србије, као и других република широм света, односно Срба у расејању. Том приликом није прескочена ни тема лошег положаја српског домаћина, као и могућа решења у погледу решавања овог проблема. Као позитиван пример рада локалних одбора друштва наведен је одбор у Параћину који воде Душица Чолић председница одбора ДСД Параћин и Дејан Јефтић заменик председника одбора ДСД Параћин. Душица Чолић председница одбора ДСД Параћин, Дејан Јефтић заменик председника одбора ДСД Параћин

 

 

 

 

 

Госпођа Душица Чолић је након излагања проф. др Миладин Шеварлић-а такође поздравила све присутне и у свом говору пренела добра искуства са терена уз констатацију да се са мало рада и труда може постићи моного доброг и позитивног јер је сама идеја о удруживању ради унапређења положаја српског домаћина чиста и узвишена.

Госпођа Душица Чолић је том приликом поновила да новоосновани одбор у Тополи у свом даљем раду може рачунати на помоћ одбора у Параћину и да ће она на челу тог одбора радо помоћи јер зна са каквим се све проблемима и потребама може сусрести један новоосновани локални одбор.

Председник општине Топола господин Драган Живановић

 

 

 

 

 

Учешће у дискусији и дијалогу узео је и Председник општине Топола, господин Драган Живановић. Господин Живановић се том приликом захвалио гостима из друштва, као и локалним симпатизерима друштва што су узели учешћа у толиком броју и окупили се око једне значајне и искрене идеје.

При том давши обећање будућем руководству локалног одбора да ће и сама општина онолико колико је то у њеној могућности помоћи у раду локалног одброра.

 

Након излагања Председника општине Топола, а уз молитву и Божији благослов приступило се гласању, односно одабиру људи за руководство локалнок одбора Друштва Српских Домаћин у Тополи.

Молитва

 

 

 

 

 

 

После усвајања правила гласања и пребројавања гласова изабрани су функционери Друштва Српских Домаћина у Тополи:

Председник: Иван Лекић

Подпредседник: Александар Томић

Секретари: Предраг Степановић и Владан Радосављевић.