Где је министар војни ?

Каменовани аутобуси у Приштини

Шеснаест Срба је повређено, од којих двоје теже, када су у центру Приштине на њихов аутобус који се враћао са Газиместана бачени молотовљеви коктели и каменице.

Претрес аутобуса код Приштине

Директорка Дома здравља у Грачаници Рада Трајковић рекла је агенцији Бета да је, према информацијама хитне службе тог дома здравља, реч о нападу на аутобус школске деце, старости од осам до 16 година, која су се враћала са Газиместана у Грачаницу.

Она је додала да је 14 ученика лакше повређено и да су они пуштени кући, док су два дечака пребачена у болницу у Грачаници, због посекотина по глави.

Очевици су пренели да су их у три наврата док су пролазили кроз Приштину каменицама и молотовљевим коктелима напале групе људи за које претпостављају да су Албанци.

Срби у Грачаници најављују протест у том месту. Инцидената је било и током окпуљања на Газиместану. Полиција је привела па ослободила најмање два младића који су одбијали да уклоне делове гардеробе са државним симболима Србије. 

Припадници специјалне јединице Косовске полицијске службе на пунктовима на прилазу Газиместану спречили су прилазак овом споменику свим учесницима који су на себи имали мајице са ознакама „Косово је Србија“, као и оне са натписима „Бањалука – Република Српска“, на којима је са предње стране је грб РС и натпис „Браћо, ми смо са вама“.

Новинар Радио-телевизије Републике Српске Синиша Михаиловић је рекао да је образложење полиције било да се на Косову и Метохији не могу носити мајице исписане ћирилицом, као ни туђи грбови нити било која реч која асоцира на Србију.

У Косовској полицијској служби је речено да је укупно заплењено стотињак мајица, јер „изазивају националну мржњу и у супротности су са важећим законским прописима“.

Двадесеторо повређених код Мердара

Двадесет особа повређено у сукобу са косовском полицијом на прелазу Мердаре.

Деветоро њих теже повређено, а тројица имају прострелне ране од бојеве муниције. Осам повређених задржано у болници у Прокупљу, а један теже повређени превезен је у Ниш.

На прелазу Мердаре повређено је двадесет особа у сукобу са припадницима косовске полиције, потврђено је Интернет порталу РТС-а у прокупачкој болници. Троје повређених има устрелне ране од бојеве муниције, а остали од палица, потврдио је специјалиста ургентне медицине прокупачке болнице Драган Динић. Повређене довозе у прокупачку болницу

На Одељењу хиругије болнице у Прокупљу тренутно је збринуто осам теже повређених особа, а један теже повређени, коме је повређена мала карлица, превезен је у болницу у Нишу.

Остали су имали лакше повреде и пуштени су после указане лекарске помоћи.

Како се незванично сазнаје, реч је о групи навијача која је синоћ аутобусом из Београда кренула на Газиместан на обележавање Видовдана.

Стигли су без проблема на север Косова преко прелаза Јариње јутрос око пола пет, али их је код Вучитрна зауставила косовска полиција, тражећи им потврде о косовском осигурању за возила, које нису имали.

Припадници косовске полицијске службе су их претресли и, како незванично сазнајемо, обећали да ће их спровести до Газиместана.

Међутим, уместо до Газиместана, спровели су их до прелаза Мердаре и покушали да их врате преко административне линије.

Неколицина путника изашла је из аутобуса, протестујући што нису, као што им је обећано, спроведени до Газиместана, на шта је полиција силом, користећи палице, покушала да их врати у аутобус.

Потом су и остали путници изашли из аутобуса и око осам часова дошло је до сукоба у којем је полиција, осим палица, користила и ватрено оружје.

Приштински медији јавили су да су повређена 24 полицајца, али без прецизирања од чега су повређени.

 

Један одговор на „Где је министар војни ?“

  1. За ове унутраше сукобе одговоран је министар полиције, зар не? Овде није био умешан НАТО окупатор него терористичка банда самопроглашене Тачијеве квазидржаве. Са терористима нема преговора!

Затворено за коментаре.