Несаломиви 2011-12

Просторије КС „Муш“ на Н.Београду, 18.септембра 2011 године, биле су место окупљања правих и искрених заљубљеника у старо оружје. На традиционалном V турниру „Несаломиви 2011“, за разлику од претходних година, у изложбеном делу могао се видети нешто мањи број оружја, што је било и очекивано, јер су поједини такмичари користили оружје клуба.
На турниру су највише били изложени Бровнинг пиштољи у разним калибрима и моделима (ХП, ГП као и M1910/22), који су углавном остали на показном столу, док су се такмичари одлучивали за већ трофејне Парабелуме и Валтере П-38. Такође, велико интересовање колекционари су показали за изложене врло лепе примерке пушака (петларе, дротаре…) са предивним гравурама и уметничком обрадом дрвених кундака.Нарочито радује добра посећеност турнира као и знатан број такмичара из разних делова Србије, Хрватске и Аустралије. Учешће на турниру је узело и неколико претходних победника турнира (Синиша Вујић, 2010; Првослав Обрадовић, 2009.), а одличан резултат и четврто место остварио је колекционар и истински заљубљеник у стрељаштво Чедомир Познановић из Загреба.

Учеснике и посетиоце турнира је поздравио др Горан Бојовић председник колекционарске секције НАОС-а пожелевши им добродошлицу а такмичарима сигурну и мирну руку. Такмичарски део је почео око 12 часова по утврђеним правилима. Сваки такмичар, од њих укупно 25, имао је право на 3 пробна и 5 такмичарских метака а гађало се са удаљености од 15m. Да популарност легендарних пиштоља и револвера не опада доказ су и три првопласирана такмичара који су заједно незнатно старији од ових престижних примерака који су се изванредно показали у њиховим рукама.

Победник турнира „Несаломиви 2011“ је Дамјан Арсић из Тополе,

који је са пиштољем Парабелум погодио 47 кругова. Поред дипломе и медаље за освојено I место победнику је припао и бодеж краљевине Југославије (фирме Статус Стил из Земуна), као и прелазни пехар „Несаломиви“. Дамјан је стални учесник турнира а ове године му је пошло за руком да буде и његов освајач. Друго место диплому, медаљу и етно буренце (дар колекционара Драгана Радивојевића из Лазаревца) добио је Немања Маринковић из Београда који је и 2010. године био на турниру другопласиран. Он је до другог места дошао распуцавањем у другом кругу (први круг 46 кругова) када је гађајући из Валтера Р-38 погодио 28 кругова (три метка). Посебну драж турниру дала је Јуришић Милана, која је на свом првом учешћу гађајући из Волтера Р-38 освојила треће место (први круг 46 кругова) у распуцавању 27 кругова, и којој је припала диплома медаља и етно буренце. Из истог пиштоља је распуцавао и Чедомир Познановић, који је са погођених 46 кругова био у конкуренцији за друго, односно треће место, али са погођених 26 кругова, ипак му је припало четврто место.

Комплетна листа такмичара са постигнутим резултатима: линк

Жива полемика каква је обично у овим ретким приликама окупљања колекционара и заљубљеника, водила се и овога пута с тим што је главни акценат стављен на периодичну легализацију оружја (коју је предложио НАОС) као и једна од најинтереснијих тема о пријави старог оружја и добијању одобрења за исто. Актуелност ове теме је нарочито битна из финансијског угла, јер старо оружје по овом основу не подлеже плаћању годишњег пореза.Проглашење победника и поделу награда предузимљиви људи из НАОС-а су искористили да се захвале: На медијској подршци коју је пружио специјализовани часопис „Калибар“. Главном спонзору фирми „Статус Стил“ из Земуна која већ традиционално постаје дародавац I награде. Домаћину турнира К.С. „Муш“ у чијој стрељани су учесници и посетиоци у пријатној атмосфери могли и да разгледају преуређену и надасве богату збирку оружја. На основу годишта победника, виђених примерака, беспрекорну организацију, као и остварених контаката и разговора који су се могли чути на турниру, оваква манифестација не само да је јединствена на ширем подручју већ указује да ће се времешни лепотани још дуго виђати на стрелиштима и измамљивати уздахе правих обожаваоца и заљубљеника.

Извор: линк