Са језера и пецароши одјурени

Пецароши из риболовачког друштва „Клен“ више тамо не пецају, а у катастарске књиге језеро није ни уписано, у смислу закона о водама, већ као пољопривредно и шумско земљиште у својини Републике Србије.
Из правца Београда, на самом улазу у Тополу, са десне стране простире се Тополско језеро окружено шумом. Могући предиван призор грађани Тополе али и посетиоци могу одмах да забораве. Језеро је запуштено, прљаво, а чак је и пецање на њему забрањено.
Пецароши из риболовачког друства Општинске организације спортских риболоваца „Клен“ из Тополе највише жале за неискоришћеним потенцијалима језера. Они више на том језеру не могу ни да уживају у пецању.
– Није никада било превише рибе, јер је прљаво, али волели смо да се дружимо, забацимо удицу, па некад се деси и да нешто уловимо. Сада нам је и то забрањено – каже Мирослав, тополски пецарош.
Језеро је на површини од око два и по хектара и многи тврде да је његова санација неопходна. Да је језеро загађено, то сви виде, међутим многи не знају зашто је то тако.
– У близини језера налази се насеље Љубесело које нема решено питање отпадних вода и путем канала поред пута индиректно улази у језеро и загадјује га – објашњава Виолета Говедарац, правница јавног предузећа Дирекција за изградњу општине.
Више од 50 процената грађана који су учествовали у анкети Шумадијапресса у Тополи мисли да је језеро најмање искоришћен ресурс овог града.
Грађани мисле и да, поред пецања језеро може да буде и права мала туристичка атракција. У анкети су се нашли и предлози како би се језеро могло искористити, а грађанима је чини се најзанимљивија могућност доброг провода поред воде.
Прављење сплавова на којима би се уживало у храни и пићу, грађани кажу да би била најбоља инвестиција. Набавка малих чамаца и педалина за децу и одрасле би такође био леп начин да се проведе дан, а Тополци тек на треће место стављају купање у језеру.
Ипак, чини се да ће становници овог шумадијског градића још дуго чекати да пецају, друже се или чак купају у језеру јер према урбанистичким плановима није дозвољена градња било чега, на пример сплава на језеру, мада у Дирекцији за изградњу кажу да се може се градити у околини и близу језера.
Било како било, све док се не реши питање отпадних вода из насеља Љубесело и не прочисти језеро, вероватно се нико неће наћи да гради ни у самој близини језера, а и на купање и пецање можемо да заборавимо.

 

http://www.sumadijapress.co.rs/index.php/topola-sa-jezera-i-pecarosi-razjureni/