„Јужни Ток“ велика шанса

У Тополи – 03. фебруара 2013. надлежним министарствима у Србији и Русији послат је предлог о допуни пројекта „Јужни ток“ следеће садржине:

ЗАХТЕВ
о разматрању предлога пројекта
„Полагања Оптичког кабла између Руске Федерације и Републике Србије“
линијом пројекта у фази извршења званог „ЈУЖНИ ТОК“

Јужни ток мапа
Јужни ток мапа

 

 

 

 

 

 

 

 

Документ се доставља:
Министарству спољних послова Ruske Federacije на електронску адресу: dip@mid.ru/
Министарству за информационе технологије и комуникације Руске Федерације на адресу електронску: office@minsvyaz.ru
Министарству спољних послова Републике Србије на адресу електронску: mfa@mfa.rs
Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Републике Србије на адресу електронску: kabinet@mtt.gov.rs

Ваша Екселенцијо, поштована господо,

Обраћам Вам се са захтевом да у складу са вашим јавним функцијама и радним обавезама, а свакако уколико то већ нисте учинили мимо информисања јавности размотрите предлог о повезивању путем оптичког кабла, а у склопу пројекта „ЈУЖНИ ТОК“ информационе центре у Русији са истим таквим центрима у Србији.

Образложење:
Поводом медијског упознавања шире јавности Србије да је план пројекта „ЈУЖНИ ТОК“ дошао у фазу извршења, а сходно мојој професији нисам могао, а да не приметим иделне услове за дирктно повезивање информационих мрежа Србије и Русије.
Директна веза између наше две државе би унапредила војно стратешку комуникацију у ванредним ситуацијама, као и комерцијалну интернет везу.
Наравно наше две државе су већ у вези оптичким линковима посредно преко центра у Немачкој што у ванредним околностима не може представљати сигурну везу, док сателитски и радио линкови могу бити делимично ометани до потпуно блокирани.
Осим безбедносних фактора сигурна веза (оптички линк) може бити и финансијски оправдан јер би се повезивањем локалних интернет комапанија Русије и Србије смањио интернационални интернет саобраћај између те две државе који за сада иде преко страних интернет компанија.
У нашем случају конкретно „Телиа Сонера“ која као надпровајдер пружа услуге свим водећим интернет компанијама у Републици Србији за излазне, односно  међународне интернет конкеције.

Закључак:
Реализацојим пројекта „ЈУЖНИ ТОК“ створили су се идеални услови за стратешко повезивање локалних етернет мрежа између Србије и Русије без већег финансијског удара на спровођење основног пројекта.

Не сматрам и не очекујем да имате за моралну или службену обавезу да ми одговарате на предлог али се искрено надам да ћете исти озбиљно размотрити и увидети све могуће бенефите који из истог произилазе.

Искрено Ваш,
Иван Лекић.

ОРИГИНАЛНИ ДОКУМЕНТ У ПРИЛОГУ.