Одржана редовна годишња скупштина НАОС-а и традиционални турнир “Жена на црти 2013-те”

 

N A O S - grbУ организацији Националне асоцијације за оружје Србије – НАОС, широј јавности недовољно познате непрофитабилне и нестраначке организације типа удружења грађана, која се бори за права легалних власника оружја, првог дана марта текуће године, на ватреном стрелишту СК “Партизан” одржан је већ ко зна који пут по реду традиционални турнир “Жена на црти”.

Ово такмичење има за циљ популаризацију спортског стрељаштва и употребу оружја у том смислу, али такође и у смислу самоодбране, када је у питању, како обично кажемо, нежнији или лепши пол или једноставно наша боља половина.
Такође циљ овог дружења је и превентива неких нежењених догађаја, јер се приликом боравка на стрелишту стичу навике о безбедном и правилном руковању оружјем.

Као и сваке године даме су се надметале у гађању из ватреног оружја, а новина овај пут је била дисциплина : 25 метара из МК пушке, слободним стилом, са или без наслона.
Учествовало је 14 такмичарки, а колико су добро пуцале види се из дневника гађања: чак 11 такмичарки је имало преко 40 кругова, а чак половина, њих седам, је имала преко 45 кругова, од могућих 50 максималних. То показује колико су даме на ватреној линији тога дана биле добри стрелци.

А да смо ми “гости из Тополе” оправдали своје учешће на овом ревијалном, али маркетиншки значајном турниру говоре сами резултати:
Победа је ове године припала Јелени Спасић из Тополе са “убијених” максималних 50 кругова. Тако је победник одмах био познат. Сребрна медаља је такође отишла под Опленац, а понела ју је Марија Јовановић, са освојених 48+8+9+10 кругова, после атрактивног распуцавања у чак три круга са бронзаном Биљаном Илић из Београда која је имала мало мање среће у распуцавању погодивши такође одличан резултат 48+8+9+9 кругова.
Све честитке Јелени и Марији које су стрелци градског клуба СД “ЛИВНИЦА” у Тополи.
Осим медаља и диплома које су освојиле три првопласиране младе даме све такмичарке су добиле и скроман поклон, дар Националне Асоцијације за Оружје Србије.

По завршетку званичног дела такмичења у гађању МК пушком, свака од ушесница је могла да се опроба у гађању из МК пиштоља, што су многе радо и искористиле, па је зато седница скупштине мало каснила. То наравно нико није замерио јер ова дружења по правилу протичу у добром расположењу, што ни тада није било изузетак.

И да не заборавимо на крају да се захвалимо Стрељачком Клубу “Partizanshooting” и његовим љубазним инструкторима Јелени Доцић и Немањи Маринковић, који су се заједно са својим колегама, на челу са Душаном Кукриком, директором клуба, побринули да цео овај турнир и гађање протекну пре свега безбедно али и врло експедитивно.

Добар поглед и мирна рука, девојке, до следећег дружења!

А следећа манифестација у организацији НАОС-а је заказана за 14. април 2013. год. када су на реду ловци и зове се “Ловац на црти”. Одржава се традиционално на стрелишту “Тамнава” код Лазаревца, а време одржавања је намерно подешено пред почетак ловне сезоне срнеће дивљачи у нашим ловиштима.
Наступају ловци у гађању из својих ловачких карабина, у две дисциплине: на 100 м и на 150 м, а гађа се у папирну мету – силуета срндаћа.

 

 

Надам се да ћемо се дружити на стрелишту!
Текст и фотографије: Дамјан Арсић