На данашњи дан-25.11

1877 – Избила је Тополска буна. Лепенички и Јасенички батаљон одбили су тада да положе заклетву и упуте се на границу уочи другог Српско-турског рата. Побуњеници су с водником Милованом Жижићем на челу кренули пут Тополе са циљем свргавања династије Обреновић и довођења на власт кнеза Петра Карађорђевића. Краљ Милан Обреновић (тада кнез) је војском убрзо угушио побуну. За велеиздају је оптужено 70 учесника буне, од чега је 23 осуђено на смрт.

1914– Умро је српски композитор словеначког порекла Даворин Јенко, аутор музике за српску химну “Боже правде”, један од утемељивача српске музичке културе, члан Српске краљевске академије, хоровођа и капелник Народног позоришта у Београду. Компоновао је музику за око 90 “комада с певањем”. Дела: оперета “Врачара”, увертире “Косово”, “Српкиња”, “Александар”, “Ðидо”, “Милан”, фантазија “Прво Доба Србије”, музика за комаде “Благо цара Радована”, “Добрила и Миленко”, “Душан Силни”, “Милош Обреновић”, “Сеоба Србаља”, “Прибисав и Божана”, “За веру и слободу”, “Младост Доситејева”, “Маркова сабља”, “Прослављање кнеза Михајла”, “Кнез Доброслав”, “Избирачица”, “Крвни мир”, “Мерима”, “Дивљи ловац”, “Љубавно писмо”, “Четири милиона рубаља”, “Честитам”, “Потера”, “Саћурица и шубара”, “Вук Бранковић”, око 110 хорских композиција, 15 црквених композиција, соло песме.

1915Врховна команда српске војске издала је у Првом светском рату заповест о одступању преко данашње Црне Горе и  Албаније, у којем је, између осталог, стајало: “Капитулација би  била најгоре решење, јер се њоме губи држава, а наши савезници би нас сасвим напустили”. Приликом повлачења српске војске и народа,јединственом у историји ратовања, живот је изгубило више од 240.000 људи. На острво Крф стигло је 135.000 војника, а у Бизерту око 12.000. Од њих је поново оформљена српска војска која ће 1918. пробити Солунски фронт, ослободити Србију и друге територије од којих је потом формирана Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца

1996 – U Beogradu je demonstriralo više od 100.000 ljudi zbog sudskog poništenja pobede opozicione koalicije “Zajedno” na lokalnim izborima u Srbiji.