На данашњи дан 29.11

1854 – Умро је српски државник и писац прота Матеја Ненадовић, војвода из Првог српског устанка, творац и први председник Правитељствујушчег совјета – неке врсте ондашње владе.

 

Са стрицем Јаковом покренуо је у ваљевској и шабачкој нахији Први српски устанак. Командовао је делом устаничких снага 1806. у боју на Мишару код Шапца у којем су Турци потучени до ногу. Као први дипломата обновљене Србије путовао је у Петроград како би успоставио дипломатске односе с Русијом и заинтересовао руску владу за подршку и помоћ. После пропасти устанка 1813, у емиграцији је свим силама настојао да заинтересује велике силе за ствар Србије и присуствовао је Бечком конгресу 1815. с пуномоћјем српских вођа. После Другог српског устанка постао је ваљевски кнез, али је уклоњен због несугласица с књазом Милошем Обреновићем, а због сукоба с кнезом Михаилом 1840. прогнан је из Србије. Вратио се 1842. кад су Обреновићи оборени с власти и постао је државни саветник. Написао је “Мемоаре”, једно од најбољих мемоарских дела српске књижевности, пуне драгоцених података о догађајима и људима у време Првог српског устанка.

1918 – Окончано је заседање Подгоричке скупстине, на којем је три дана раније, проглашено безусловно присаједињење Краљевини Србији. Никола Петровић свргнут је с престола због велеиздаје и ненародне политике. Између осталог он је потписао капитуалацију своје земље 1916. (не само војске него земље) и оставио је свој народ и војску и побегао је у Италију. Остаци његових присталица у Италији ће се повезати са хрватским терористима усташама .

1922 – Рођен је српски књижевник Душан Радовић, дечји писац и новинар. Радио је у листовима “Змај”, “Пионир”, “Кекец” и “Полетарац” и био уредник дечјих редакција Радија и Телевизије Београд. У широј јавности је посебно упамћен по радио емисији Студија Б “Београде, добро јутро”, којом је од 1976. осам година будио Београђане обиљем сатиричних досетки и духовитих коментара, обележених својеврсном мудрошћу. Дела: збирке песама “Поштована децо”, “Смешне речи”, “Вукова азбука”, “Причам ти причу”, “Понедељак”, “Уторак”, “Среда, “Четвртак”, драмска дела “Капетан Џон Пиплфокс”, “Тужибаба”, “Че” (с Матијом Бећковићем), афоризми “Београде, добро јутро”, ТВ серија “На слово, на слово” –

1941 – На брду Кадињача, 14 километара западно од Ужица, изгинуо је Раднички батаљон који је штитио одступницу главнине партизанских снага, при чему је погинуло 180 припадника батаљона. Био је то крај Ужичке совјетске Републике, основане крајем септембра 1941.

1943У Јајцу је у Другом светском рату Друго заседање Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије конституисало АВНОЈ као врховно законодавно и извршно представничко тело народа Југославије и установило Национални комитет ослобођења Југославије. Објављено је да је одлучено “да се Југославија изгради на демократском, федеративном принципу као заједница равноправних народа”, а краљевској влади која се налазила у избеглиштву (као и већина влада окупираних земаља Европе) је забрањен повратак у земљу.

1945 – У Југославији је укинута монархија и сва права краља Петра II Карађорђевића. Уставотворна скупштина је усвојила декларацију о проглашењу републике према којој је Југославија “савезна држава републиканског облика, заједница равноправних народа који су слободно изразили своју вољу да остану у Југославији”

2006Србија је примљена у Партнерство за мир. НАТО је, на самиту шефова држава Алијансе у Риги, постигао договор  о пријему Србије у Партнерство за мир.