Откривен споменик Стефана Немање

Бањалука – Споменик једном од најзначајнијих српских владара Стефану Немањи свечано је у петак испред Музеја РС у Бањалуци открио предсједник РС Милорад Додик, а освештао га је патријарх српски Иринеј.

Откривање споменика СтефануНеманји, Бањалука.
Откривање споменика СтефануНеманји, Бањалука.

Предсједник РС, обраћајући се многобројним грађанима, истакао је да Српска православна црква промовише мир, стабилност и повјерење међу људима, оцијенивши да је сарадња институција РС и СПЦ на највишем могућем нивоу.

– Стабилност и мир за све људе су најважнији, а томе доприноси наша црква – рекао је Додик послије састанка са Његовом светошћу патријархом српским Иринејом и додао да су активности институција РС и СПЦ увијек координисане и усмјерене ка јачању СПЦ на овим просторима, те да је на састанку разговарано о новим могућностима сарадње.

Патријарх је рекао да је Стефан Немања оставио трајан споменик у српској историји, те да су неке његове поруке упућене Србима и данас актуелне и да је велика част и радост што се открива први споменик светом Немањи у РС.

– Нека је хвала свима који су подигли овај споменик у граду који заслужује да има образ и лик светога Немање – поручио је патријарх Иринеј, који је освештао споменик уз саслужење владике бањалучког Јефрема и свештенства Бањалучке епархије.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да је велика част за представнике Новог Сада и њега лично што су имали прилику за сусрет са предсједником РС.

– Заиста је много веза између Српске и Новог Сада, између Новог Сада и Бањалуке и на свима нама је задатак да те везе чувамо, негујемо и јачамо. Убеђен сам да ће РС и Србија јачати у идућем периоду – рекао је Вучевић.

Споменик на дар
Споменик је дјело новосадског умјетника Љубомира Шћепановића, а поклон је новосадског фонда „Достојанство“, чији је оснивач Организација „Трећа Србија“. На овај начин обиљежава се 900 година од рођења Стефана Немање.