Иницијатива кластера СРЦЕ ШУМАДИЈЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Представници Туристичког кластера „Срце Шумадије“, који окупља туристичке посленике из Аранђеловца, Тополе и Раче, обавештавају јавност, превасходно Републике Србије и Руске Федерације, о иницијативи за обележавање места првог сусрета припадника Народно ослободилачке војске Југославије и Црвенe армије.

Штаб Друге пролетерске бригаде
Штаб Друге пролетерске бригаде

Први пут током Другог светског рата војници два братска народа срели су се у Србији, у срцу Шумадије, 12. 10. 1944. године, и то на месту на коме је Ђорђе Петровић Карађорђе крштен 1762. године, у цркви Светог архангела Гаврила у Рачи Крагујевачкој. На том месту се налази и прва заједничка гробица на подручју Србије, у којој почивају погинули партизани и руски борци. Данас је ту Рачанско гробље и црква Светог архангела Гаврила.

Заједничка гробница Српских и Руских бораца
Заједничка гробница Српских и Руских бораца

У току је израда спомен-обележја, које ће бити постављено 9. маја 2015. године, поводом обележавања 70. годишњице победе над фашизмом. Иначе, представници Туристичког кластера „Срце Шумадије“ припремају и идејни пројекат за изградњу Дома руско-српског пријатељства, који ће трајно сведочити о вишевековном пријатељству два братска народа и заједничкој борби против фашизма, а биће припремљена и одговарајућа музејска поставка.
10.10.14 002
У Рачи, 5. 10. 2014. године

ПРЕДСЕДНИК
Синиша Ђорђевић

 

Извор: http://srcesumadije.rs/