Хладна зима прилика за Русију

Пешадијско Оклопна Возила у УкрајиниКриза у Украјини улази у другу и рекло би се пресудну годину макар када су у питању опције за мирно и дипломатско решење исте. Досадашњи биланс кризе је за Украијину, Русију  и Европу био катастрофалан. У Украијини стотине мртвих и десетине хиљада мобилисаних. Руска привреда пред колапсом како због клизања курса рубље тако и зброг рекордно ниске цене нафте на светском тржишту. Европа, а пре свих Немачка и Пољска уништавају сопствену привреду санкцијама према Русији. Постало је очигледно да овакав развој ситуације одговора само Сједеињеним Америчким Државама и ником више.

Анализирајући ретроспективу дешавања у Украијини током прошле године долазим до закључка да Путин има простора за неки озбиљнији дипломатски маневар само још до априла 2015. После тога његова дипломатија губи аргументацију и током лета 2015. може се очекивати још већа криза у Русији. Сходно томе очекујем током следећих пар месеци да Русија повуче кључне потезе у решавању кризе у Украјини.

Уколико дочекамо лето без решења кризе на видику логичан развој догађаја који следи је да ће Русија под економским притиском ЕУ водити агресивнију, одбрамбену политику са све већом употребом ратне реторике у излагању својих ставова, а са циљем одбране међународног права.

У нади да ће Европски народи схватити погубност политике коју њихов политички естаблишмент води преме Русији, остаје нејасан утицај САД-а на Европске партнере, тј. под каквим притиском САД-а, ЕУ спроводи Америчке интересе у Европи ?