ЦИА+ИД=Шарли Ебдо

Да ли и у којој мери се могу довести у контакт догађаји у Паризу од 5. до 7. јануара 2015 године?

 

Кратка ретроспектива:

05.01.2015 године. После скоро пуних годину дана проведених у затегнутим дипломатским односима између ЕУ и Русије, а поводом украјинске кризе, коначно  смо били у прилици да чујемо први глас разума са стране Европске Уније и то конкретно из демократаски нај развијеније Републике чланице ЕУ – Француске.

„Председник Републике Француске Франсоа Оланд је, у интервјуу Француском радију, рекао како мисли да санкције треба сада укинути и да оне морају да буду укинуте ако дође до напретка. Уколико не буде напретка, санкције ће остати на снази“ – преноси Танјуг.

06.01.2015 године. Смо чули да је Москва поздравила Француску иницијативу за укидање санкција Русији. „Председници одбора за спољну политику у Думи и Савету федерације (доњем и горњем дому руског парламента) поздравили су јуче залагање француског председника Франсоа Оланда за укидање санкција Русији, истичући да је он за „смањење напетости“, али и да укидање санкција не треба повезивати са напретком у решавању украјинске кризе.“  – преноси Танјуг.

07.01.2015 године. Масакр у Паризу. „У седишту француског сатиричног магазина „Шарли Ебдо“ у Паризу, 12 мртвих, десет људи је рањено, међу којима и двојица полицајаца.“ 

Да ситуација није довољно чиста говори и изјава двојице руских експерата који су у јавност изашли  са сензационалистичком тврдњом да је напад на редакцију „Шарли Ебдо“ у Паризу исцениран. „Члан председништва Удружења руских официра и ветеран специјалне јединице „Алфа“ Игор Шевчук у интервјуу за телевизију „Лајф њуз“ изјавио је да је снимак убиства полицајца у Паризу намештен.  У целој причи постоји много недоследности. Намећу се питања да ли напада у опште било, односно да ли је то дело специјалних служби. Постоји снимак на коме маскирани човек наводно убија полицајца али тај снимак не делује реално. Нема барутних гасова из пушака терориста – каже Шевчук. Бивши „Алфа“ изражава чиђење и за то што је председник Француске Франсоа Оланд обишао наводно место злочина одмах након пуцњаве. Терористи се налазе у бекству, тек је извршен масакр, у граду је ванредно стање, а они доводе председника у ту редакцију. Ни један озбиљна безбедоносна служба не би дозволила тако нешто јер би то било директно угрожавање живота председника – каже Шевчук. Руски аналитичар Андреј Максимов тврди да иза инцидента у Праизу не стоје терористи. Он је рекао да дешавања у Паризу задовољавају интересе САД, а да је вероватно све ипланирано од стране америчких обавештајних агенција. Занимљиво је да су се и на интернету појавиле разне теорије завере и анализе око самог напада. Теорије иду од тога да је напад изрежиран да би се заштитили карикатуристи јер им је претила стварна опасност, па до тога да иза свега стоји ЦИА и њена кампања против терориста из Исламске државе. Бројне су и анализе које оповргавају аутентичност видео снимака.

Не делим мишљење мени непознатих експерата о потпуно исценираном догађају али понављам своје мишљење из претходног поста, а то је да овакав развој догађаја одговара само САД. Да ли и колико су њихове службе умешане у овај догађај остаје да се расветли у будуђности. Оно што ме наводи на такво размишљање да је САД умешана у овај догађај није сам терористички акт јер он би се свакако вероватно десио пре или касније. Да ли од исламиста или десно оријентисаних хришћана то није ни важно јер сатирични лист Шарли Ебдо је пљувао по свим религијама, а можда и више по хришћанској него по исламској али време у коме се све одвија, подсећам на најаву оздраљења дипломатских односа између Русије и ЕУ ми изгледа као пажљиво бирани моменат.