Јапанци ће наздрављати нашим вином

Винарија Александровић из Тополе за најкасније 30 дана кренуће са извозом вина у Јапан, а посао је склопљен са компанијом Макото инвестментс на три године.

555d38b49b28d
Министар привреде Жељко Сертић и амбасадор Јапана у Србији Масапуни Куроки очекују да ће та винарија одшкринути врата захтевног и далеког тржишта и другим српским произвођачима тог алкохолног пића, али и других прехрамбених производа.

Власник винарије Божидар Александровић рекао је да је било потребно годину и по дана како би се комплетирала неопходна папирологија и анализе да би се могло почети са извозом првог српског вина на тржиште Јапана.

Александровић вина извози у Русију, Кину, ЕУ, Лондон, Чикаго, Њујорк Лос Анђелес а у тој винарији истичу да им је највећи успех управо пробој на јапанско тржиште. Они тренутно извозе трећину својих производа а циљ им је да у будућности ситуација буде обрнута и да извозе 70 одсто, а да на домаће тржиште пласирају 30 одсто.
Он је прецизирао да ће прво бити извезена количина од 5.000 боца, а наредне године следећа количина од 10.000 боца.

555d387f3f04f„Реч је о минималним количинама, јер су нашу партнери из Јапана јако обазриви“, рекао је Александровић напоменувши да је та винарија морала да промени и визуелни идентитет производа, тако што је увела нове етикете.

Јапански амбасадор навео је да је пре годину дана посетио винарију Александровић као муштерија и да у том моменту није ни сулутио да ће бити извоза производа те винарије у земљу из које долази.

Куроки је поручио да се јапанској компанији Макото може веровати, јер та реч на јапанском значи искреност и поштење. 555d385c7ed60

Он је изразио задовољство што ће вина Александровић наћи своје место у јапанским продавницама и ресторанима и додао да је реч о веома пробирљивом тржишту које инсистира на квалитету, али није немогуће доћи до њега, што је доказала и винарија Александровић.

Сертић је нагласио да је сигурно да ће овај уговор угледати светлост дана и да ће посао бити реализован на најбољи могући начин, имајући у виду веома искрен однос влада Србије и Јапана.

Сертић је казао да азијски народи, нарочито Јапанци, поштују традицију, мукотрпан рад и посвећеност, што су препознали и код познате винарије из Тополе.

Винарија Александровић почела је са производњом грожђа на свега два до три хектара, а сада има 75 хектара сопствених винограда. Реч је о четвртој генерацији произвођача грожђа и вина која сада поседује подрум вина од 2.000 метара квадратних са капацитетом од 500.000 литара вина годишње.