Срби света један народ

Српска развојна академија РАС Београд, Србија и Научна фондација Никола Тесла САД

Упућују

ЈАВНИ ПОЗИВ

свим Србима матице и дијаспоре да учествују у доношењу

СРПСКОГ НАЦОНАЛНОГ ПРОГРАМА

СВИ СРБИ СВЕТА ЈЕДАН СРПСКИ ТЕСЛИН НАРОД

Драги сународници, српски Теслин народе,

Осврнимо се за собом, погледајмо нашу прошлост да би предвидели нашу будућност. Видећемо да је наш вишехиљадугодишњи народ небројено пута страдао, губио слободу, своју државу, територију, масовно уништаван у фабрикама смрти концентрационим логорима, јамама, селидбама, прогонима, ратовима, робовањем, епидемијема, изгладњавањем, санкцијама. Али и у свим околностима се борио за свој биолошки и духовни опстанак и стварао своју културу, своју цркву, своју цивилизацију и дао свету дела од светског значаја. Сам Никола Тесла својим великим умом и неизмерном снагом направио је светску технолошку и научну револуцију која је неизмерно опште светско благостање коју цео свет користи у своме у свакодневном животу. Незамислив је живот сваког појединца ма где на свету био без коришћења Теслиних изума. Срби су народ великог духа, широког срца и топле душе, пријатељ сваког људског бића, никад нису водили освајачке ратове, нису имали своје робове.

Али болесни сатански умови су нас својим злим делима расејали по целом свету, незнамо ни колико нас има, покидане су везе међу нама, топимо се, постајемо ни своји ни туђи, наша душа пати, наша српска национална свест је све слабија, све мање личимо на своје претке, на своје Србе, све мање знамо о себи, о своме роду, о својој прошлости. Нашу домовину цепају, поклањају другима, присвајају наше великане, испирају нам мозгове, затровли су нам ваздух, воду, земљиште, свакоднево умиремо од злоћудних болести, диктирају нам своја правила како да се понашамо, захтевају да заборвимо своју прошлост, заборављамо своје обичаје, своју традицију, своју културу и сви сваким даном све мање личимо на себе, све смо мање Срби а све смо сличнији другима и тако ће бити док потпуно нестанемо као народ, као што су нестали многи стари народи. Србија и српски народ је непрекидном рату са невидљивим непријатељем.

Бројне су штетне последице такве српске прошлости. Једна од тих последица је и српска дијаспора расејана по целоме свету која се асимилацијом топи и нестаје, што је огроман национални губитак. Сви су они рођени у Србији, одрасли, однеговани, лечени, школовани, стварани им услови за нормалан и здрав живот и у напону снаге и најлепше младости отишли у свет да служе туђина. Стварали су огромно материјално и духовно богатство својом снагом и умом другој држави, а не својој матици Србији. То је највећа добровољна национална пљачка Србије без икакаве надокнаде штете. Чак су српски потомци и ратовали против рођеног народа. Јаничари српског порекла са невероватном променом националне свести су били највећи крвници српскога народа, други идеолошки затрованом свешћу су мрзели и презирали своје порекло. То је трагедија српскога народа. Данас заборављене мајке моле докторе да им дају потврду да су умрле да пошаљу изгубљеном јединцу да би дошао да га види бар пре своје смрти.

Зар смемо дозволити да се и на тај начин затиремо, а да ништа не предузмео да ту нашу социјалну болест лечимо! Морамо вадити нож из сопственог срца забоден нашом српском руком.

Зауствимо своје нестајање, саберимо се, зближимо се, ујединимо се, ојачајмо свој дух, своју националну свест и своје националне идентитете да би обезбедили будућност српским генерацијама које долазе, сачувајмо свој српски Теслин народ, народ великог духа.

Неопходно је да српски народ донесе јединствен нациоални програм за све Србе без обзире на било какве разлике којим би осветлио садашњу српску ситуацију, регистровао све проблеме српскога народа, идентификовао узроке тих проблема и предложио начине и средства елминсања тих узрока. И јасно истаћи шта су основи српскога народа који нас чине Србима, шта чини српске националне идентитете и шта је то што опредељује српски национални интегритет и нашу српску будућност.

Тај документ би се звао СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМ СВИ СРБИ СВЕТА ЈЕДАН СРПСКИ ТЕСЛИН НАРОД.

У доношењу тог СНП СССЈСТН би учествовали сви Срби дијаспре и матице који желе и имају идеју, предлог, визију.

Начин рада би био следећи:

А/ Проблеми српскога народа у 21. веку,

где би евидентирали ама баш све српске проблеме без обзира на величину и значај;

Б/ Узроци српских проблема,

где би појединачно идентификовали све узроке сваког српског проблема;

Ц/ Начин и средства отклањања, искорењивања сваког појединачог узрока;

Д/ Основни темељи српске националне свести и српских националних идентитета су предуслов биолошког и духовног очување српскога народа у свим околностима и свим временима.

Одреднице под А/, Б/ и Ц/ сви могу мање више да обраде, јер су конкретни део наше савремености, чине наш живот и свако најбоље зна шта је његов проблем, шта су узроци тога проблема и како би могли да се ти узроци отклоне.

Одреднице под Д/ су основи наше друштвене надградње, нашег СУПЕР ЕГА, што смо стекли у породици, школи, друштвеном животу, клективном нацоналном баштином, историјском, културном (језик, религија, породично и друштвено васпитање, обичаји, традиција, поглед на индивидуалну и колективну перспективу, уопште све оно што нас чини посебним као српску нациоју и индивидуално као Србин.

Српски национални програм Сви Срби света један српски Теслин народ ће бити колективно дело и колективна својина сваког Србина и нико не може по том основу стећи никакав индивидуални интерес или посебно право, као што се тако нешто не остварује, рецимо, на ваздух.

Овим СНП СССЈСТН ће нам омогућити да имамо јасну националну свест у сваком тренутку и у свим околностима, јасне националне идентитете и јасну перспективу српскога народа и личну као део, члан, српскога народа. То нам ни најмање неће сметати да живимо хармонично, складно са својим окружењем без обзира какво је и да са таквом снагом српске националне свести и српских националих идентитета сачувамо свој национални интегритет и чврсто останемо оно што јесмо, Срби. То ће нам дати снагу и понос што припадамо српском народу, нећемо живети са супротним осећањима, у амбиваленцији, сачуваће нас од конвертитства/преверавања, идеолошких застрањивања, потчињености, осећања стида што смо Срби а нисмо припадници другог народа који талкође поштујемо као народ који има своје вредности. То ће нас подстицати да их надмашимо или бар да будемо равни са другима и бићемо другима пример за углед, као што су неки други народи.

Ова тема није коначна, временом ће се проширивати новим одредницама, идејама, сазнањима, уопште СНП СССЈСТН ће бити динамична категорија а не догма религије.

Тврдим да ћемо бити сви радосни због чињнице што смо Срби.Зато позивам сваког Србина ма где био, Србе дијпоре и матице, све српске организације, посебно српску омладину да нам се придруже и да активно учествују у доношењу овог Програма, без комплекса, малодушности и сумње у себе.

1 Српска развојна академија РАС Београд је прихватила иницијативу Научне фондација Никола Тесла од 7.јула 2018. године на Данима дијаспоре у Београду да се донесе Српски национални програм и формирала Комисију за доношење СНП