СОЛАРНА ГЛАВОБОЉА

 

СОЛАРНА ГЛАВОБОЉА

21.maj 2012

Јулиански (стари) календар

08.мај 2012

Поштовани суграђани, упознати сте са чињеницом да смо у периоду великих Сунчевих активности (ерупција) чији ће максимум, према прогнозама научника, бити до средине 2013 године. Покушаћемо у наредном периоду да вас упознајемо и обавештавамо о свакој промени за коју ћемо сазнати из извора као што су „НАСА“ или „ПОСМАТРАЧИ“ и др.

Ваша

ОПЛЕНАЧКА МРЕЖА

 

Соларна активност:

Очекује се да соларна активност буде на ниском нивоу претежно за наредна три дана (21 – 23. мај).Шансе за активности М-класе постоји сва три дана.

Х класа – веома јака
М класа – средње јачине
С класа – слабе јачине

Геофизичка Активност:

Очекује се да геомагнетно поље буде у претежно мирним нивоима током 21. маја. Током 22 – 23. маја тих до несталан ниво са могућношћу изолованих активних периода који се очекују због ефекта ткз. брзог тока коронарних рупа спрегнутих са доласком КМЕ 18. маја.

 

Питања и одговори

Шта је геомагнетна олуја

Земљина магнетосфере је креирана од стране нашег магнетног поља и штити нас од већине честица које емитује Сунце. Када КМЕ или „ток“ велике брзине стигне на Земљи она удара магнетосферу. Ако је долазак соларног магнетног поља јужно усмерен имаће снажну интеракцију са супротно оријентисаним магнетним пољем Земље. Тада је магнетно поље Земље ољуштено као лук и омогућава енергетским честицама соларног ветра да потеку дуж линија поља погађајући атмосферу у половима. На Земљиној површини магнетне олује се огледају у брзом паду магнетног поља Земље снаге. Овај пад траје око 6 до 12 сати, након чега магнетно поље се постепено опоравља током периода од неколико дана

Шта је корона

Корона (Лат. corona — круна) обухвата задњи тј. спољни део Сунчеве, али и атмосфере осталих звезда, коју иначе чине три слоја;хромосфера, фотосфера и сама корона. Она је у суштини плазма која досеже температуру више од неколико милиона келвина за разлику од фотосфере која досеже температуру од око 6000 К.

http://sr.wikipedia.org/wiki/Корона

Шта је коронарна ерупција масе или КМЕ (СМЕ)

Спољна соларна атмосфера, корона, је структуирана јаким магнетним пољима. Тамо где су ова поља затворена, често изнад група сунчевих пега, ограничена соларна атмосфера може изненада и насилно да ослободи мехуриће гаса и магнетног поља што се назива коронарном ерупцијом масе. Велики КМЕ може садржати милијарде тона материје која се може убрзати на неколико милиона километара на сат у спектакуларној експлозији. Соларни материјални теку се преко међупланетарних средина утичући на било планету или космичке летелице на свом путу. ЦМЕ су понекад повезане са бакљама али могу се самостално појавити.

Шта је Сунчева (соларна) активност

Соларне бакље, коронарна(крунска) ерупција масе, велике брзине соларног ветра, соларне и енергетске честице су облици соларне активности. Сва соларна активност је произведена сунчевим магнетним пољем.

Шта је Сунчева бакља

је силовита експлозија у Сунчевој атмосфери, са енергијом, која је еквивалентна милијардама мегатона ТНТ-а. Експлозија путује брзином око милион километара на час, а понекад и брже. Сунчеве бакље имају утицај на електромагнетни пренос у многим телекомуникационим уређајима на Земљи. Соларне бакље се дешавају у сунчевој корони и хромосфери. Соларне бакље ослобађају каскаду честица велике енергије, што је познато као протонска олуја. Протони могу проћи кроз људско тело и направити биохемијско оштећење. За већину протонских олуја потребно је два или више сати да стигну до Земље. Међутим 20. јануара 2005. протонска олуја је на земљу стигла 15 минута после примећивања.

Више на

http://sr.wikipedia.org/wiki/Сунчеве_бакље

Шта је Сунчево испупчење

Соларно испупчење (такође познат као влакно када се посматра у односу на соларни диск) је велика, светала нит (црта) која се продужава ка спољној површини Сунца. Испупчења су усидрена на површини Сунца у фотосфери и продужавају према спољашности у врелу Сунчеву спољну атмосферу која се назива корона (круна). Испупчења се формира у временској скали од једног дана и стабилно испупчење може да опстати у корони и неколико месеци, стварајући алку дугу стотине хиљада километара у свемир. Научници још увек истражују како се и зашто формирају испупчења. Испупчење црвеног сјаја је плазма, врућ гас састављен од наелектрисаног водоника и хелијума. Ерупције испупчења настају када таква структура постане нестална и пуца ка споља, пуштајући плазму.

Шта је Соларни циклус

Сунце пролази кроз периодичне варијације или циклусе високих и ниских активности које се понављају отприлике сваких 11 година. Мада постоје и анализирања циклуса од 9 година као и циклуса од 14 година. Соларни циклус или циклус сунчевих пега је користан начин да се обележе промене на Сунцу.

 

Архива јаких ерупција на Сунцу

– Најснажнији пламен икада примећен у задњих 500 година је вероватно био у септембру 1859. Видео га је британски астроном Ричард Карингтон.

– Два највећа пламена су забележена као X20 (0,002 вата по квадратном метру) и десила су се 16. августа 1989 и 2. априла 2001.

– 4. новембра 2003. је забележен пламен као X28 (0.0028 вата по квадратном метру). Пошто су детектори били засићени током тога догађаја, претпоставља се да је пламен био X40 до X45.

– 20. јануара 2005. протонска олуја је на земљу стигла 15 минута после примећивања.

– Почетком марта 2012 догодило се више експлозија на Сунцу које су имале ознаку Х класе.